ΥΓΕΙΑ

Η εξέταση που εντοπίζει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Βρετανοί ερευνητές μπορεί να έχουν βρει τον τρόπο να διαγνώσουν τη νόσο του Πάρκινσον αρκετά χρόνια πριν την κλινική της εκδήλωση.

Η εξέταση που εντοπίζει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και στην Οφθαλμολογική Κλινική Moorfields υποστηρίζουν ότι οι οπτικές τομογραφίες μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση.

«Συνεχίζω να εκπλήσσομαι με όσα μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσω των σαρώσεων των ματιών. Αν και δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να προβλέψουμε εάν ένα άτομο θα αναπτύξει νόσο του Πάρκινσον, ελπίζουμε ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένα εργαλείο προληπτικού ελέγχου για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Siegfried Wagner, από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου.

«Η εύρεση ενδείξεων μιας σειράς ασθενειών πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων σημαίνει ότι, στο μέλλον, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν το χρόνο να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να αποτρέψουν την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων και οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εμφάνιση και τον αντίκτυπο των νευροεκφυλιστικών διαταραχών που αλλάζουν τη ζωή», δήλωσε ο Wagner.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν στοιχεία από τη Biobank και συγκεκριμένα την AlzEye, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων απεικόνισης αμφιβληστροειδούς στον κόσμο.

Παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον έχει σχετικά χαμηλό επιπολασμό στον πληθυσμό -περίπου 0,1% έως 0,2%- αυτά τα σύνολα δεδομένων βοήθησαν στον εντοπισμό αυτών των δεικτών.

Οι οπτικές σαρώσεις έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν σημάδια και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της σχιζοφρένειας, καθώς και του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και διαβήτη.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς αποτελούν πλέον μέρος της εξέτασης ρουτίνας των ματιών, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου τρισδιάστατης σάρωσης που είναι γνωστή ως οπτική τομογραφία συνοχής ή OCT.

Μια σάρωση OCT μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα μια διατομή του αμφιβληστροειδούς με λεπτομέρεια μέχρι το χιλιοστό του χιλιοστού.

Η σάρωση αμφιβληστροειδούς είναι ο μόνος μη παρεμβατικός τρόπος για να δει ο γιατρός στρώματα κυττάρων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Χρησιμοποιώντας έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως μηχανική μάθηση, οι υπολογιστές μπορούν να αναλύσουν γρήγορα μεγάλους αριθμούς OCT και άλλες εικόνες των ματιών για έρευνα.

«Η αύξηση των σαρώσεων σε έναν ευρύτερο πληθυσμό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία στο μέλλον και τελικά θα οδηγήσει σε προγνωστική ανάλυση. Οι σαρώσεις OCT είναι ευρύτερης κλίμακας, μη επεμβατικές, χαμηλότερου κόστους και ταχύτερες από τις σαρώσεις εγκεφάλου για αυτόν τον σκοπό» τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.