ΥΓΕΙΑ

Χρόνια νεφρική νόσος: Πώς μπορούν να την προλάβουν οι παχύσαρκοι

Η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση του βάρους μπορεί να είναι πιο σημαντικές από την απώλεια βάρους για την αποφυγή νεφρικής νόσου σε παχύσαρκους ενήλικες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Χρόνια νεφρική νόσος: Πώς μπορούν να την προλάβουν οι παχύσαρκοι

Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νεφρικής νόσου σε παχύσαρκους, έχουν εστιάσει στους διαβητικούς ασθενείς.

Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες στη νέα έρευνα, δεν είχαν διαβήτη, καρδιόπαθεια ή μειωμένη νεφρική λειτουργία στην έναρξή της.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.208 υπέρβαρους και παχύσαρκους από έξι πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίοι επιλέχθηκαν μεταξύ 2000 και 2002 και παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στους 18 μήνες και τα 3, 5 και 10 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και υψηλότερου κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο.

Κάθε αύξηση κατά 5 κιλά, από την έναρξη της έρευνας, συνδεόταν με 1,34 φορές υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση της φυσικής κατάστασης με τη νεφρική λειτουργία. Ο αργός ρυθμός βάδισης συνδεόταν με πιο γρήγορη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

Ασθενείς με πιο αργό ρυθμό βάδισης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου έναντι όσων περπατούν γρηγορότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι αύξησαν το βάρος τους, καθώς και αυτοί που είχαν αργή ταχύτητα βάδισης, εμφάνισαν νεφρική νόσο πιο γρήγορα από αυτούς με σταθερό βάρος και καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος για όσους διατήρησαν το βάρος τους και αυτούς που έχασαν κιλά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόληψη της αύξησης βάρους και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου σε παχύσαρκους ενηλίκους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity.