ΥΓΕΙΑ

Αίμα μέσα στο μάτι: Από τι προκαλείται και τι χρειάζεται να γίνει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια αιμορραγία του επιπεφυκότα, που είναι γνωστή και ως υπόσφαγμα, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στο μάτι.

Αίμα μέσα στο μάτι: Από τι προκαλείται και τι χρειάζεται να γίνει
Bigstock

Το υπόσφαγμα είναι συνήθως αποτέλεσμα μικροτραυμάτων, φαρμακευτικής αγωγής για την αραίωση του αίματος ή υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων.

Εμφανίζεται όταν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από τον επιπεφυκότα (ο διαφανής ιστός που καλύπτει το λευκό εξωτερικό στρώμα του ματιού) σπάνε, οδηγώντας σε μια έντονα κόκκινη κηλίδα.

Αν και μπορεί να μοιάζει ανησυχητικό, μια αιμορραγία του επιπεφυκότα συνήθως είναι αβλαβής και υποχωρεί από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Εδώ θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης των ματιών.

Από τι προκαλείται το αίμα στο μάτι

Οι αιμορραγίες του επιπεφυκότα μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Μικρό τραύμα: Το έντονο τρίψιμο των ματιών ή οι ασήμαντοι τραυματισμοί στο μάτι μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου.
  • Φάρμακα για την αραίωση του αίματος: Ορισμένα φάρμακα, όπως η ηπαρίνη, η βαρφαρίνη και τα ΜΣΑΦ (όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας του επιπεφυκότα.
  • Υποκείμενα ζητήματα υγείας: Η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, οι αιμορραγικές διαταραχές και τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να αποδυναμώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ρήξη.
  • Άγχος και καταπόνηση: Δραστηριότητες όπως η άρση βαρέων βαρών, η έντονη σωματική άσκηση, ο βήχας, το φτέρνισμα, ο έμετος, ακόμη και το έντονο γέλιο μπορούν να αυξήσουν την εσωτερική πίεση στα μάτια και να προκαλέσουν αιμορραγία στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Φακοί επαφής: Ο ακατάλληλος χειρισμός των φακών επαφής, τα ελαττώματα του υλικού των φακών ή η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και τρίψιμο των ματιών, προκαλώντας ενδεχομένως αιμορραγία του επιπεφυκότα.

Αίμα στο μάτι: Διάγνωση και θεραπεία

Μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο μπορεί να διαφοροποιήσει το υπόσφαγμα από άλλες οφθαλμικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει παρατήρηση και... υπομονή. Σε διάστημα αρκετών ημερών έως λίγων εβδομάδων, το αίμα θα απορροφηθεί φυσικά από το σώμα και η ερυθρότητα σταδιακά θα εξασθενήσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένα άτομα μπορεί να βρουν ανακούφιση με κρύες κομπρέσες και τεχνητά δάκρυα. Μιλήστε με τον γιατρό σας ως προς το ποιες οφθαλμικές σταγόνες πρέπει να πάρετε, αν το κρίνει εκείνος απαραίτητο.

Πρόληψη της αιμορραγίας του επιπεφυκότα

  1. Τα άτομα που είναι επιρρεπή θα πρέπει να είναι προσεκτικά με παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και τα ΜΣΑΦ.
  2. Η λήψη συμπληρωμάτων με ιδιότητες αραίωσης του αίματος, όπως το ιχθυέλαιο, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, θα πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από τον γιατρό σας.
  3. Σκεφτείτε να φορέσετε προστατευτικά γυαλιά κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων και χόμπι υψηλής έντασης με πιθανούς κινδύνους για τα μάτια.