ΥΓΕΙΑ

Σεμαγλουτίδη: Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από τη χρήση της

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σεμαγλουτίδη: Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από τη χρήση της

Με την πάροδο του χρόνου η διαχείριση αυτών των επιπέδων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη –η δραστική ουσία των φαρμάκων Wegovy και Ozempic– βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και προωθεί την απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, για τρία χρόνια.

«Η μακροχρόνια ανάλυση της σεμαγλουτίδης σε μια μεγάλη και διαφορετική ομάδα ασθενών με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσε σημαντική βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους μετά από έξι μήνες θεραπείας, συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρήθηκε σε τυχαιοποιημένες μελέτες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αβραάμ Καρασίκ, καθηγητής του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας των Υπηρεσιών Υγείας Maccabi.

«Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν για έως και τρία χρόνια, υποστηρίζοντας τη χρήση της σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», προσθέτει.

Οι ισραηλινοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 200.000 ασθενείς που είχαν καταγραφεί στο μητρώο διαβήτη Maccabi. Επικεντρώθηκαν σε 23.442 ασθενείς στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί εβδομαδιαίες δόσεις σεμαγλουτίδης μεταξύ Αυγούστου 2019 και Δεκεμβρίου 2022. Τα επίπεδα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα τους αξιολογήθηκαν 12 μήνες πριν και έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Και οι 23.442 ασθενείς (49% γυναίκες, μέση ηλικία 62 ετών, μέσο βάρος 94,1 κιλά, μέσος όρος HbA1c 7,6%) συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και αξιολογήθηκαν για μεταβολές στην HbA1c και το βάρος, για διάστημα έως και 3 ετών. Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να στοχεύουν σε HbA1c-λιγότερο από 7%. Τα υψηλότερα επίπεδα HbA1c σχετίζονται με επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια.

Διαπίστωσαν ότι έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των επιπέδων HbA1c κατά μέσο όρο κατά 0,77% (από 7,6% σε 6,8%) και έχασαν περίπου 4,7 κιλά.

Τα οφέλη ήταν ακόμη πιο σημαντικά για τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει ποτέ αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1. Η έρευνα υπογράμμισε επίσης ότι η συνεπής τήρηση της θεραπείας οδήγησε σε πιο σημαντικές μειώσεις τόσο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και στο σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Πηγή: Medical News Today