ΥΓΕΙΑ

Τενοντίτιδα de Quervain: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν έχετε τενοντίτιδα de Quervain, πιθανότατα θα αισθάνεστε πόνο όταν στρέφετε τον καρπό σας, πιάνετε οτιδήποτε ή κάνετε μια γροθιά.

Τενοντίτιδα de Quervain: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση
Bigstock

Η τενοντίτιδα ή τενοντοελυτρίτιδα De Quervain είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους τένοντες εκεί που ο αντίχειρας ενώνεται με τον καρπό.

Αν και η ακριβής αιτία της τενοντίτιδας de Quervain δεν είναι γνωστή, οποιαδήποτε δραστηριότητα βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα ή του καρπού -όπως η εργασία στον κήπο, το γκολφ, το τένις ή και η χρήση τηλεχειριστηρίου για βιντεοπαιχνίδια- μπορεί να την επιδεινώσει.

Τενοντίτιδα de Quervain: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain είναι:

  • Πόνος κοντά στη βάση του αντίχειρα
  • Πρήξιμο κοντά στη βάση του αντίχειρα
  • Δυσκολία στην κίνηση του αντίχειρα και του καρπού όταν κάνετε κάτι που περιλαμβάνει πιάσιμο ή τσίμπημα
  • Μια αίσθηση “κολλήματος” στον αντίχειρα όταν τον μετακινείτε

Εάν η πάθηση παραμείνει για καιρό χωρίς θεραπεία, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί πιο μακριά στον αντίχειρα ή στο αντιβράχιο ή και στα δύο. Η κίνηση του αντίχειρα και του καρπού μπορεί να επιδεινώνει τον πόνο.

Τενοντίτιδα de Quervain: Αιτίες

Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain επηρεάζει τους δύο τένοντες στην πλευρά του καρπού κοντά στον αντίχειρα. Οι τένοντες είναι δομές που μοιάζουν με σχοινιά και συνδέουν τους μυς στα οστά.

Η χρόνια υπερβολική χρήση, όπως η επανάληψη μιας συγκεκριμένης κίνησης του χεριού κάθε μέρα, μπορεί να ερεθίσει το κάλυμμα γύρω από τους τένοντες. Εάν το κάλυμμα ερεθιστεί, οι τένοντες μπορεί να πυκνώσουν και να διογκωθούν. Αυτή η πάχυνση και το πρήξιμο περιορίζουν την κίνηση των τενόντων μέσω του μικρού τούνελ που τους συνδέει με τη βάση του αντίχειρα.

Άλλες αιτίες της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain:

  • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Άμεσος τραυματισμός στον καρπό ή τον τένοντα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό που περιορίζει την κίνηση των τενόντων
  • Κατακράτηση υγρών, όπως από αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όταν η τενοντίτιδα de Quervain δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να γίνει δύσκολη η σωστή χρήση του χεριού και του καρπού. Ο καρπός μπορεί να χάσει κάποιο εύρος κίνησης.

tenontitida-de-quervain

Τενοντίτιδα de Quervain: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για την τενοντίτιδα de Quervain στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής, στη διατήρηση της κίνησης στον αντίχειρα και στην πρόληψη της υποτροπής.

Εάν ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία, τα συμπτώματά σας θα πρέπει να βελτιωθούν μέσα σε 4-6 εβδομάδες. Εάν η τενοντίτιδα de Quervain ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα είναι πιθανό να τελειώσουν γύρω στο τέλος είτε της εγκυμοσύνης είτε του θηλασμού.

Φάρμακα

Για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση παυσίπονων που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μπορεί επίσης να συστήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων στο κάλυμμα του τένοντα για να μειώσει το πρήξιμο.

Εάν η θεραπεία ξεκινήσει μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τα συμπτώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μετά την λήψη ενέσεων κορτικοστεροειδών, συχνά μετά από μία μόνο ένεση.

Θεραπείες

Η αρχική θεραπεία της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποίηση του αντίχειρα και του καρπού, κρατώντας τον ίσιο με νάρθηκα για να ξεκουραστούν οι τένοντες
  • Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα
  • Αποφυγή τσιμπήματος με τον αντίχειρα όταν μετακινείτε τον καρπό από την μία πλευρά στην άλλη

Εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή

Μπορείτε επίσης να δείτε έναν φυσιοθεραπευτή. Εκείνος θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον καρπό σας και θα σας προτείνει τρόπους να ανακουφίσετε την πίεση στους καρπούς σας. Μπορεί επίσης να σας διδάξει ασκήσεις για τον καρπό, το χέρι και την παλάμη σας. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μυς σας, να μειώσουν τον πόνο και να περιορίσουν τον ερεθισμό των τενόντων.

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ο χειρουργός επιθεωρεί το περίβλημα που περιβάλλει τον εμπλεκόμενο τένοντα ή τένοντες και στη συνέχεια ανοίγει το περίβλημα για να απελευθερώσει την πίεση. Αυτό επιτρέπει στους τένοντες να γλιστρούν ελεύθερα.

Τενοντίτιδα de Quervain: Αλλαγές στον τρόπο ζωής και σπιτικές θεραπείες

Εάν δεν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, η φροντίδα για την κατάστασή σας είναι σχεδόν το ίδιο με την αποτροπή της:

  • Αποφύγετε να μετακινείτε τους καρπούς σας με τον ίδιο τρόπο επανειλημμένα
  • Φορέστε νάρθηκα εάν προτείνεται από τον γιατρό σας
  • Συνεχίστε με τις προτεινόμενες ασκήσεις
  • Σημειώστε ποιες δραστηριότητες σας προκαλούν πόνο, πρήξιμο ή μούδιασμα στον αντίχειρα και τον καρπό σας. Προσπαθήστε να τις αποφύγετε και μιλήστε σχετικά με τον γιατρό σας.