ΥΓΕΙΑ

Γλυφοσάτη: Τι είναι και τι προκαλεί στα παιδιά

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη ζιζανίων που εισβάλλουν στις γεωργικές καλλιέργειες και στους δημόσιους χώρους.

Γλυφοσάτη: Τι είναι και τι προκαλεί στα παιδιά

Εισήχθη στην αγορά τη δεκαετία του 1970 από τη Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup, αν και πολλοί άλλοι κατασκευαστές παράγουν επίσης σκευάσματα με βάση τη γλυφοσάτη.

Η δημοτικότητά του βασίζεται στην αποτελεσματικότητά του στον έλεγχο των ζιζανίων, στην ευκολία χρήσης του και στο σχετικά προσιτό κόστος του. Ο τρόπος δράσης του είναι να αναστέλλει ένα ένζυμο που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας στην εξάλειψή τους.

Η γλυφοσάτη έχει βρεθεί ωστόσο στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τόσο η γλυφοσάτη, όσο και άλλο κοινό ζιζανιοκτόνο 24D, μπορεί να προκαλέσουν μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και να επηρεάσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Χρησιμοποιώντας δείγματα ούρων και βαθμολογίες εξετάσεων σε εφήβους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη της γλυφοσάτης συνδέονται με χειρότερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι η γλυφοσάτη ήταν παρούσα στο 98% των 520 δειγμάτων.

Οι άνθρωποι εκτίθενται στις χημικές ουσίες μέσω μολυσμένων τροφίμων ή πόσιμου νερού.

Άλλη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η γλυφοσάτη περιέχεται έως και στο 90% των προϊόντων με βάση το σιτάρι, όπως είναι η πίτσα, τα κράκερ και τα ζυμαρικά.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των χρόνιων παθήσεων και των διαταραχών ψυχικής υγείας σε νεαρούς ενήλικες παγκοσμίως.

«Η έκθεση σε νευροτοξικούς περιβαλλοντικούς ρύπους, μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτήν την αύξηση», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jose Ricardo Suarez, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των δύο δημοφιλών ζιζανιοκτόνων γλυφοσάτης και 2,4-διχλωροφαινοξυοξικού οξέος, γνωστού ως 2,4D, σε δείγματα ούρων.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν το 2016 από 519 παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών που ζούσαν στην κομητεία Pedro Moncayo του Ισημερινού.

Η γλυφοσάτη ανιχνεύτηκε στο 98% των δειγμάτων.

Το 2,4D ανιχνεύθηκε στο 66% των δειγμάτων ούρων.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την απόδοση των εφήβων σε πέντε τομείς: προσοχή και ανασταλτικός έλεγχος (πόσο καλά μπορεί κάποιος να σταματήσει τις παρορμήσεις του), μνήμη και μάθηση, γλώσσα, χωρική επίγνωση και κοινωνική αντίληψη.

Οι υψηλότερες ποσότητες 2,4D στα ούρα συνδέθηκαν με χειρότερες βαθμολογίες στα τεστ για την προσοχή και τον ανασταλτικό έλεγχο, τη μνήμη και τη μάθηση και τη γλώσσα.

Η συγκέντρωση γλυφοσάτης στα ούρα συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες στην κοινωνική αντίληψη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.