Ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει ο καφές
Οι καφέδες που καταναλώνουμε είναι ως επί το πλείστον απαλλαγμένοι από επιβλαβή επίπεδα τοξινών και ρύπων, νέα έρευνα δείχνει ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα (σκέτου) με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, ηπατικών παθήσεων, εγκεφαλικού και άνοιας.
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Clean Label Project ανέλυσε 45 δημοφιλείς μάρκες καφέ που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Αιθιοπία, τη Γουατεμάλα, την Κένυα, το Περού και τη Χαβάη.
Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 7.000 δοκιμές για φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές και τοξίνες μούχλας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Γλυφοσάτη
Βρέθηκαν ίχνη αυτού του ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου, μαζί με «σημαντικές» ποσότητες αμινομεθυλοφωσφορικού οξέος (AMPA), του παραπροϊόντος του. Το AMPA μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον και έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA και φλεγμονή του ήπατος.
Φθαλικές ενώσεις
Αυτές οι πλαστικές χημικές ουσίες, που συνδέονται με προβλήματα αναπαραγωγής, παιδική παχυσαρκία, καρκίνο και άσθμα, ανιχνεύθηκαν σε ορισμένους καφέδες. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε καφέδες που συσκευάζονται σε κονσέρβες και ακολουθούν οι καφέδες σε κάψουλες και οι καφέδες σε πλαστικές συσκευασίες.
Βαρέα μέταλλα
Οι ποσότητες διέφεραν ανά περιοχή, με τους αφρικανικούς καφέδες να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα και τους χαβανέζικους καφέδες τα υψηλότερα, πιθανώς λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους. Παραδείγματα βαρέων μετάλλων περιλαμβάνουν τον μόλυβδο, τον υδράργυρο και το αρσενικό.

Ακρυλαμίδιο
Όλα τα δείγματα περιείχαν μικρές ποσότητες αυτής της χημικής ουσίας, η οποία σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε μελέτες σε ζώα, αλλά δεν θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο σε χαμηλά επίπεδα.
Το μέτριο καβούρδισμα προκαλεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου.
Οι βιολογικοί καφέδες είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα ρύπων, αλλά και τα 12 βιολογικά δείγματα περιείχαν AMPA.
«Τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών αλάτων που βρέθηκαν στις κάψουλες καφέ και στον καφέ σε κονσέρβα, υποδηλώνουν ότι η συσκευασία μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία», είπαν οι ειδικοί.
«Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να παραπλανώνται οι καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια του αγαπημένου τους ροφήματος. Επί δεκαετίες, ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές καφέ ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της National Coffee Association (NCA), William «Bill» Murray.
Οι καταναλωτές καφέ μπορούν να περιορίσουν τις επιβλαβείς ουσίες με τους εξής τρόπους:
- Επιλέγοντας πιο σκούρο ή πολύ ανοιχτό καβούρδισμα
- Επιλέγοντας καφέ σε σακουλάκια ή κάψουλες
- Λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο καλλιέργειας του καφέ
Πηγή: CNN