ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει εάν παίρνετε καθαρτικά κάθε μέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι γαστρεντερολόγοι δεν συνιστούν τα καθαρτικά ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει εάν παίρνετε καθαρτικά κάθε μέρα
Bigstock

Αν και τα καθαρτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν τα συνιστούν πάντα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

"Θα προσπαθούσα να αυξήσω τις φυτικές ίνες στη διατροφή, να ασκούμαι και να πίνω άφθονο νερό προτού ξεκινήσω τα καθαρτικά", είπε ο δρ. Bryan Curtin, γαστρεντερολόγος με έδρα τη Βαλτιμόρη. "Για τους περισσότερους ασθενείς, η διατήρηση της ενυδάτωσης, η κατανάλωση τουλάχιστον 20 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα και η τακτική άσκηση θα αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα".

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προάγει τις τακτικές κενώσεις του εντέρου, επειδή οι φυτικές ίνες μπορούν να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας τα πιο μαλακά και άρα πιο εύκολο να διέλθουν από το έντερο. Ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά είναι όλα καλές διατροφικές πηγές φυτικών ινών.

Ωστόσο, η διατροφή και η άσκηση δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα προβλήματα με τον συντονισμό των πρωκτικών μυών και η νευροπάθεια ή μυοπάθεια του παχέος εντέρου μπορούν όλα να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με τον δρ. Curtin.

Η γήρανση μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, ειδικά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να μην είναι πολύ κινητικοί ή να βασίζονται σε ορισμένα φάρμακα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαρτικά

Τις περισσότερες φορές, πιθανότατα δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε καθαρτικό. Απλές αλλαγές, όπως η αύξηση της πρόσληψης νερού, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων πλούσιων σε φυτικές ίνες λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στις κινήσεις του εντέρου, επειδή κάποιοι πηγαίνουν στην τουαλέτα κάθε μέρα, κάποιοι κάθε δεύτερη μέρα. Μερικοί πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα και άλλοι τρεις φορές την εβδομάδα.

Εάν έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία σχετίζεται με τουλάχιστον τρεις μήνες σπάνιων κενώσεων, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα καθαρτικό.

"Μερικοί άνθρωποι πρέπει να το παίρνουν κάθε μέρα, αρκεί να έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα", είπε η Lisa Ganjhu, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health.

Τα καθημερινά καθαρτικά μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για μερικούς ανθρώπους, όταν αποτυγχάνουν οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα συμπληρώματα φυτικών ινών. Αλλά δεν πρέπει να ξεκινήσετε ένα καθημερινό καθαρτικό μέχρι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, πρόσθεσε η δρ. Ganjhu.

Κάνει να χρησιμοποιείτε καθαρτικά κάθε μέρα;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν καθαρτικά. Η παραπληροφόρηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενθαρρύνει τους νεαρότερους καταναλωτές να λαμβάνουν καθημερινά καθαρτικά για "πιο υγιεινή συμπεριφορά στην τουαλέτα" και ακόμη και "για απώλεια βάρους", σύμφωνα με έκθεση της WSJ.

Αν και σε ορισμένους μπορεί να συνταγογραφηθεί μια ημερήσια δόση καθαρτικών με βάση τα συμπτώματά τους, δεν είναι ασφαλές για όλους να παίρνουν καθαρτικά κάθε μέρα, σύμφωνα με τον δρ. Shaheer Siddiqui, γαστρεντερολόγο στο Memorial Hermann Medical Group στο Χιούστον του Τέξας.

"Οι νεότεροι μπορεί να χρησιμοποιούν καθαρτικά για απώλεια βάρους, κάτι που σίγουρα δεν συνιστάται. Τα καθαρτικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσουν ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της αστάθειας των ηλεκτρολυτών", δήλωσε ο Siddiqui.

Υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα καθαρτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τροφίμων και των θερμίδων προτού αυτά απορροφηθούν.

Αλλά αντί να χάνει κανείς θερμίδες ή λίπος, οι κινήσεις του εντέρου που προκαλούνται από καθαρτικά διώχνουν κυρίως νερό, μέταλλα, ηλεκτρολύτες, και δύσπεπτες ίνες από το παχύ έντερο. Ακόμα κι αν αισθάνεστε πιο ανάλαφροι, το βάρος θα επιστρέψει μόλις πιείτε υγρά και επανυδατώσετε το σώμα σας.

Η κατάχρηση καθαρτικών μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα, να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων και να βλάψει τα όργανα που αλληλεπιδρούν με το πεπτικό σύστημα.

"Εν τέλει, η γαστρεντερική σας οδός μπορεί να εθιστεί σε αυτό, ώστε να μην μπορείτε πλέον να έχετε αυθόρμητες κενώσεις και να αντιμετωπίσετε χειρότερα προβλήματα", είπε η δρ. Ganjhu.

Πηγή: verywellhealth.com