ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ποιος ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Ποιος ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταφερθούν σε έναν υγιή νέο οργανισμό μέσω της μικροβιώματος του εντέρου, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του στην πάθηση.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι το μικροβίωμα του εντέρου πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για τη διερεύνηση της νόσου του Αλτσχάιμερ λόγω της ευαισθησίας του στον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Η μελέτη δείχνει ότι οι διαταραχές της μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε νεαρά ζώα μέσω μεταμόσχευσης μικροχλωρίδας του εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων που προάγουν τη φλεγμονή σε δείγματα κοπράνων, αλλαγές που συνδέονταν άμεσα με τη γνωστική τους κατάσταση.

«Τα τεστ μνήμης που ερευνήσαμε βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Είδαμε ότι ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με Αλτσχάιμερ παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν εξασθενημένη μνήμη. Το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται συνήθως κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, δηλαδή πολύ αργά, τουλάχιστον για τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η κατανόηση του ρόλου των μικροβίων του εντέρου κατά την πρόδρομη ή πρώιμη άνοια, πριν από την πιθανή έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να ανοίξει δρόμους για νέα θεραπευτική ή ακόμα και εξατομικευμένη παρέμβαση», σημειώνουν οι ερευνητές.

Το Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι ένας γενικός όρος που αφορά την απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να αναπτύξει Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου μέσω θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, διερευνώντας πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου ανταποκρίνεται σε επιρροές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

«Το Αλτσχάιμερ είναι μια ύπουλη πάθηση για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της νόσου, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας έχει αιτιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Η παρούσα μελέτη θέτει τις βάσεις για μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε πιθανές προόδους στις θεραπευτικές παρεμβάσεις» προσθέτουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Brain.