ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barre

Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σπάνιας επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεύρα, αλλά ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από αυτήν, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barre

Η μελέτη σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ισραηλινούς ενήλικες και εφήβους, διαπίστωσε ότι η μόλυνση COVID συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό ιστό του σώματος. Προκαλεί συμπτώματα όπως αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα άκρα, δυσκολία στο περπάτημα, ακόμη και παράλυση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η COVID αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του συνδρόμου. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά τις εβδομάδες μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ή του εντέρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η συνηθισμένη λοίμωξη, σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλεί μια ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού.

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η μόλυνση COVID δεν αύξανε τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barre», δήλωσε ο Δρ. Dennis Bourdette, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης είναι ότι το σύνδρομο ήταν λιγότερο συχνό σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα κατά της Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στο Ισραήλ, το εμβόλιο mRNA της Pfizer είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά κατά του COVID. Μετά το εμβόλιο, ο κίνδυνος να αναπτύξουν σύνδρομο Guillain-Barre τις επόμενες έξι εβδομάδες, ήταν 50% χαμηλότερος, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα.

Το εύρημα είναι σημαντικό επειδή ορισμένα εμβόλια έχουν συνδεθεί με μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Guillain-Barre, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων Astra-Zeneca και Johnson & Johnson για τον COVID, τα οποία δεν βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Η νέα μελέτη, είπε ο Bourdette, «υποδεικνύει ότι τα εμβόλια mRNA κατά του COVID όχι μόνο δεν προκαλούν σύνδρομο Guillain-Barre, αλλά μπορεί να προστατεύουν από αυτό».

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Anat Arbel από το Ιατρικό Κέντρο Lady Davis Carmel στη Χάιφα του Ισραήλ, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία από σχεδόν 3,2 εκατομμύρια Ισραηλινούς ασθενείς ηλικίας 16 ετών και άνω. Στην αρχή της μελέτης, τον Ιανουάριο του 2021, κανένας ασθενής δεν είχε ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία διήρκεσε έως τον Ιούνιο του 2022, 76 άτομα διαγνώστηκαν με το σύνδρομο. Οι ερευνητές συνέκριναν κάθε έναν από αυτούς τους ασθενείς με 10 άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν το σύνδρομο.

Αποδείχθηκε ότι υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ του COVID και της νευρολογικής πάθησης. Από την ομάδα των πασχόντων με το σύνδρομο, το 12% είχαν μολυνθεί με COVID τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έναντι μόνο 2% από την ομάδα ελέγχου.

Όσοι είχαν μολυνθεί με COVID τις τελευταίες έξι εβδομάδες είχαν πάνω από εξαπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο Guillain-Barre από ότι τα άτομα που δεν μολύνθηκαν με COVID την ίδια χρονική περίοδο.

Η εικόνα άλλαξε, ωστόσο, όταν εμβολιάστηκαν κατά της COVID. Τα άτομα που ανέπτυξαν σύνδρομο Guillain-Barre, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σε σύγκριση με όσα δεν ανέπτυξαν το σύνδρομο και συγκεκριμένα λιγότερο από 11%, έναντι 18%.

Δεν είναι σαφές γιατί το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barre, είπε ο Bourdette. Μια προφανής εξήγηση, είπε, είναι ότι αποτρέπει το σύνδρομο, αποτρέποντας τον COVID.

Παράλληλα, εκτιμά ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες με άλλους τρόπους.

«Αξίζει να εξεταστεί η πιθανότητα ο εμβολιασμός με mRNA κατά του COVID να προκαλεί μη ειδικές ανοσολογικές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ιογενών λοιμώξεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Guillain-Barre», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.