ΥΓΕΙΑ

Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: Οι τροφές που ωφελούν την όραση

Η διατροφή είναι σημαντική για όλο το σώμα, άρα και για τα μάτια.

Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: Οι τροφές που ωφελούν την όραση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η διατροφή που ωφελεί την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα, ωφελεί και τα μάτια μας.

«Ορισμένα θρεπτικά συστατικά διατηρούν την υγεία των ματιών, ενώ κάποια άλλα έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων», λέει η οφθαλμίατρος Rebecca Taylor.

Όπως η καρδιά βασίζεται στις αρτηρίες για να λάβει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, έτσι και τα μάτια σας εξαρτώνται από μικροσκοπικές αρτηρίες, επομένως μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να τα ωφελήσει.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συμβουλεύει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό δίνει στον αμφιβληστροειδή ό,τι χρειάζεται για να μετατρέψει τις ακτίνες φωτός σε εικόνες και βοηθά τα μάτια να διατηρούν την υγρασία τους.

Τα καρότα είναι πολύ γνωστή πηγή βιταμίνης Α, αλλά οι γλυκοπατάτες παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.

«Μια γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από το 200% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α που συνιστούν οι γιατροί», είπε η Taylor.

Το πεπόνι και τα βερίκοκα είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.

Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Τα τηγανητά, το κάπνισμα και η ηλιακή ακτινοβολία παράγουν ελεύθερες ρίζες, μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα. Η βιταμίνη C επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και βοηθά στην ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες και οι φράουλες είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη, σύμφωνα με τη Μελέτη Age-related Eye Disease Study (AREDS).

Ένα άλλο αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε, διατηρεί υγιή τα κύτταρα των ματιών. Περιέχεται σε αβοκάντο, αμύγδαλα και ηλιόσπορους.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, τόνο και σαρδέλες.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για την παραγωγή δακρύων, επομένως η κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με ξηροφθαλμία», είπε ο Taylor.

Δύο ακόμη αντιοξειδωτικά που ωφελούν τα μάτια είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές με έντονα χρώματα και προστατεύουν την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση.

Tο κέιλ, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, ο αρακάς και τα αυγά, περιέχουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Ο αμφιβληστροειδής χρειάζεται ψευδάργυρο για να προστατεύσει τα μάτια σας από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, μπορεί όμως να μειώσει την ποσότητα χαλκού στο σώμα σας, ουσία απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με την Aμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Και τα δύο συστατικά υπάρχουν σε αφθονία στα φασόλια.

Τα στρείδια, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

Πηγή: healthday.com