ΥΓΕΙΑ

Γίνεται οι βαφές μαλλιών να προκαλέσουν καρκίνο;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έρευνες δείχνουν κάποιες συσχετίσεις και ανησυχίες, αλλά όχι οριστικές συνδέσεις.

Γίνεται οι βαφές μαλλιών να προκαλέσουν καρκίνο;
Bigstock

Όσον αφορά την πρακτική της βαφής των μαλλιών, αν και γινόταν από αρχαιοτάτων χρόνων με “φυσικά χρώματα”, η μέθοδος από τότε έχει σίγουρα αλλάξει.

Τα φυσικά συστατικά πίσω από αυτές τις παλιές μεθόδους βαφής έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σημαίνει αυτό ότι οι σύγχρονες βαφές μαλλιών μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη, όπως παρουσιάζουν τα στοιχεία οι συνεργάτες της Cleveland Clinic, ογκολόγοι, δρ. Chirag Shah και δρ. Tiffany Onger.

Τι περιέχουν οι βαφές μαλλιών

Η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 5.000 χημικές ουσίες στην εκάστοτε βαφή μαλλιών για να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Η λίστα περιλαμβάνει και αρκετές γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν τις δράσεις και τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, λέει ο δρ. Shah.

Οι ουσίες που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι αρωματικές αμίνες: 3-αμινο-4-μεθοξυανιλίνη, 2-νιτρο-4-αμινοανιλίνη και 3-νιτρο-4-υδροξυανιλίνη.

Οι μόνιμες βαφές μαλλιών, που αποτελούν περίπου το 80% της αγοράς, έχουν συνήθως περισσότερες χημικές ουσίες από τις ημιμόνιμες και προσωρινές βαφές μαλλιών. Οι πιο σκούρες βαφές μαλλιών έχουν συχνά υψηλότερες συγκεντρώσεις χημικών και καρκινογόνων ουσιών.

Βαφές μαλλιών και καρκίνος

Διάφορες μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν διερευνήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ βαφής μαλλιών και διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως:

“Υπάρχουν ορισμένες προφανείς ανησυχίες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι εφαρμόζουν βαφές μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής τους και γνωρίζουμε ότι αυτές οι βαφές μαλλιών περιλαμβάνουν χημικές ουσίες. Γι' αυτό έχει γίνει τόση έρευνα”, λέει η δρ. Onger.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ήταν μικτά, αν και αναδείχτηκαν ορισμένες συσχετίσεις.

Αλλά συνολικά, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), κλάδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει ότι η προσωπική χρήση της βαφής μαλλιών “δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά της για τον άνθρωπο”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι ένας “φανταχτερός” τρόπος να πούμε ότι δεν υπάρχουν άμεσοι σύνδεσμοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο IARC διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους στην κομμωτική, που έρχονται σε συχνότερη επαφή με βαφές μαλλιών. Έτσι, κατέταξε τη συχνή επαφή με αυτά τις βαφές μαλλιών ως “πιθανώς καρκινογόνα”.

Ας δούμε τις συνδέσεις αυτές και τον σχετικό κίνδυνο ανά τύπο καρκίνου:

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει αύξηση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης για όσους βάφουν τα μαλλιά τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση μόνιμης βαφής μαλλιών.

Τα επίπεδα κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης φαίνεται να αυξάνονται, εάν εργάζεστε με βαφές μαλλιών σε τακτική βάση.

Καρκίνος του μαστού

Μια σχετικά μεγάλη μελέτη των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας το 2019 εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της χρήσης βαφής μαλλιών και χημικών ισιωτικών μαλλιών. Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 45.000 γυναίκες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

  • Εκείνες που χρησιμοποιούσαν τακτικά μόνιμη βαφή μαλλιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού (δεν παρατηρήθηκε διακύμανση ανά συχνότητα χρήσης).
  • Οι μαύρες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις λευκές γυναίκες: Υπήρχε 45% αυξημένος κίνδυνος στις μαύρες γυναίκες σε σύγκριση με 7% αυξημένο κίνδυνο στις λευκές γυναίκες.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ημιμόνιμες βαφές μαλλιών μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η ίδια μελέτη έδειξε μικτά αποτελέσματα σχετικά με την χρήση τους:

Αν και η ημιμόνιμη βαφή δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικά, όσες χρησιμοποιούσαν οι ίδιες ημιμόνιμη βαφή στο σπίτι (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία κομμωτή) είχαν μια συσχέτιση με κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Όσον αφορά τα χημικά ισιωτικά μαλλιών, η ίδια μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μερικά από αυτά τα ισιωτικά περιέχουν φορμαλδεΰδη, ένα γνωστό καρκινογόνο.

Η χρήση ισιωτικού τους 12 μήνες πριν από την εγγραφή στην μελέτη συσχετίστηκε με 18% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η συχνότερη χρήση έφερε επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, όσες χρησιμοποιούσαν ισιωτικά κάθε 5-8 εβδομάδες είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Άλλοι καρκίνοι

Το “μη στατιστικά σημαντικό” συνοψίζει μεγάλο μέρος των ερευνητικών αποτελεσμάτων που αφορούν τις βαφές μαλλιών και τον κίνδυνο για άλλες μορφές καρκίνου, όπως το λέμφωμα non-Hodgkin, η λευχαιμία και ο καρκίνος της μήτρας.