ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Γιατί δεν πρέπει να διακόπτεται η χρήση μετφορμίνης

Εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη λαμβάνουν το φάρμακο μετφορμίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Διαβήτης: Γιατί δεν πρέπει να διακόπτεται η χρήση μετφορμίνης

Αν και προορίζεται έτσι για αλλιώς για μακροχρόνια χρήση, νέα έρευνα δείχνει ότι η διακοπή της χρήσης της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων στη μνήμη και τη σκέψη, καθώς οι ασθενείς γερνούν.

«Διαπιστώσαμε ότι η συνέχιση της λήψης μετφορμίνης προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε η ερευνήτρια Sarah Ackley, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι άνθρωποι που σταμάτησαν τη μετφορμίνη νωρίς, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να λαμβάνουν το φάρμακο, έδειξε η μελέτη.

«Η μετφορμίνη έχει σημαντικά οφέλη, γι' αυτό και είναι το πρώτο φάρμακο που δίνεται για τη θεραπεία του διαβήτη και προτείνεται στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη χρήση της εκτός εάν υπάρχουν αντενδείξεις», είπε η Ackley.

Η διακοπή της μετφορμίνης γίνεται συνήθως λόγω προβλημάτων στα νεφρά ή επειδή κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου τους χωρίς φάρμακα.

Οι ερευνητές εξέτασαν νέες περιπτώσεις άνοιας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων 12.220 ατόμων που σταμάτησαν να λαμβάνουν μετφορμίνη και 29.000 που συνέχιζαν τη χρήση της. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από μεγάλη βάση δεδομένων από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να ελέγξει πώς ή αν η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει αλλαγές στη μνήμη που σχετίζονται με την ηλικία.

Η επακόλουθη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή η χρήση ινσουλίνης μετά τη διακοπή της μετφορμίνης δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ρόλο.

«Οι άλλες επιδράσεις της μετφορμίνης είναι πιθανώς υπεύθυνες και η κατανόησή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων και προληπτικών στρατηγικών σε μελλοντικές έρευνες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Scott Zimmerman, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Εάν παίρνετε μετφορμίνη και σκέφτεστε να διακόψετε τη χρήση της, πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, είπε.

«Πολλοί παράγοντες πρέπει να εξισορροπηθούν σε κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού κινδύνου άνοιας, της σοβαρότητας των παρενεργειών της μετφορμίνης και του τι θέλει ο ασθενής», είπε ο Zimmerman. «Τα οφέλη της μετφορμίνης πέρα ​​από την απλή πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη θα μπορούσαν να είναι μέρος της συζήτησης».

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Οι ερευνητές έχουν προβληματιστεί αναφορικά με το ενδεχόμενο η μετφορμίνη να μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, τα χαμηλότερα επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Η διακοπή της μετφορμίνης μπορεί να είναι σύμπτωμα και όχι αιτία άνοιας, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.