ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης και κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας

Τα παιδιά γυναικών που πάσχουν από διαβήτη κύησης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διαβήτης κύησης και κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας

Συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς διαβήτη κύησης, τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 29%, όσα γεννήθηκαν από μητέρες με διαταραχές σακχάρου αντιμετώπιζαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα παιδιά που είχαν μητέρες με διαβήτη κύησης είχαν επίσης μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και μεγαλύτερη αναλογία βάρους/ύψος.

«Παρατηρήσαμε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Παρατηρήσαμε επίσης συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε αυτά τα παιδιά», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Η σύνδεση επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις που έγιναν σε παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης σε μία εγκυμοσύνη αλλά όχι στις υπόλοιπες.

Αναφορικά με τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η υπεργλυκαιμία, η δυσλιπιδαιμία και η φλεγμονή που προκαλεί ο διαβήτης κύησης, μπορεί να ενοχοποιούνται για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο.

Σημαντικά στοιχεία που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη, ήταν η θεραπεία που ακολουθούσαν οι γυναίκες για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης, καθώς και το τρίμηνο της κύησης κατά το οποίο διαγνώστηκε η νόσος. Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης, ήταν το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε το παιδί.

Η μελέτη εξέτασε συνολικά 8.521 παιδιά, εκ των οποίων το 7% είχαν μητέρες με διαβήτη κύησης. Η μέση ηλικία των παιδιών που εξετάστηκαν, ήταν τα 9,9 χρόνια, το 51,4% των παιδιών ήταν αγόρια, ενώ το 56,2% ήταν Καυκάσιοι.

Η υγεία του εγκεφάλου των παιδιών εξετάστηκε με μαγνητική τομογραφία, ενώ οι μητέρες ανέφεραν το ιστορικό διαβήτη της κύησης.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα διερευνήσει τις πιθανές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια της κύησης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας στα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Obesity.