ΥΓΕΙΑ

Σας κάνει πραγματικά καλό το κρύο ντους; Τι δείχνουν έρευνες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να κάνετε ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί να μην είναι και η πιο... ελκυστική σκέψη, αλλά υπάρχουν πολλά “διαφημισμένα” οφέλη αυτής της πρακτικής.

Σας κάνει πραγματικά καλό το κρύο ντους; Τι δείχνουν έρευνες
Bigstock

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το κρύο ντους ωφελεί ουσιαστικά την υγεία σας, δείτε τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι' αυτό.

Η θεραπεία με κρύο νερό έχει τις ρίζες της στην αρχαία ιατρική. Το κρύο ντους συνήθως περιλαμβάνει νερό σε θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 10°C και 15°C για 2-3 λεπτά τη φορά.

“Το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τη φλεγμονή”, είπε ο δερμστολόγος δρ. Kendall Egan. Δείτε τι λένε οι έρευνες για τα πιθανά οφέλη του κρύου ντους.

Ανοσία

Το κρύο ντους μπορεί να διεγείρει τα λευκοκύτταρα: τα κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Μια μελέτη που ανέλυσε τη σωρευτική επίδραση του κρύου ντους έναντι των ασθενειών, την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα της εργασίας έδειξε ότι μπορεί να είναι ευεργετικά στην μείωση της απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας. Τα άτομα που άλλαξαν από ζεστό σε κρύο ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα για 90 ημέρες είχαν 29% μείωση ασθενειών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Δέρμα

Το κρύο ντους μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με φαγούρα στο δέρμα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος που σχετίζεται με το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό και υγιές. "Όταν κάνετε ένα κρύο ντους, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζεστός ο οργανισμός. Το αίμα απομακρύνεται από το δέρμα και πάει προς τα βασικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Όταν το δέρμα ζεσταίνεται ξανά, το αίμα επιστρέφει στο δέρμα. Αυτή η κίνηση του αίματος 'ξεπλένει' τη φλεγμονή και ανανεώνει το δέρμα! Το κρύο νερό επίσης 'ξεγελά' τον εγκέφαλο και μειώνει τον κνησμό. Το δέρμα σας στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο για να μειώσει τις αισθήσεις κνησμού”, εξήγησε ο δρ. Egan.

Μαλλιά

Το ντους με ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, ενώ το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει η φαγούρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που απαιτεί θεραπεία από δερματολόγο.

"Όπως και με το δέρμα, το πλύσιμο του τριχωτού της κεφαλής με ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να επιδεινώσει τον κνησμό του τριχωτού της κεφαλής! Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για το εάν το κρύο ή το ζεστό νερό προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η φλεγμονή κάνει κακό στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το κρύο ή το ζεστό νερό είναι καλύτερο για την ανάπτυξη των μαλλιών. Προς το παρόν, αν έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής καλύτερα να αποφεύγετε τα ζεστά ντους", είπε ο δρ. Egan.

Ψυχική υγεία

Το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ερευνητές που εξέτασαν τη χρήση του κρύου ντους ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη εντόπισαν τα πιθανά αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Αυτές οι θετικές επιδράσεις αποδίδονται στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και στην αύξηση των επιπέδων β-ενδορφίνης και νοραδρεναλίνης. Επιπλέον, η αντικαταθλιπτική δράση του κρύου ντους μπορεί να οφείλεται στη σημαντική μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις απολήξεις των περιφερικών νεύρων στον εγκέφαλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα γι' αυτό το φαινόμενο.

Κρύο ντους για καλύτερο ύπνο;

Το να κάνετε ντους πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του κρύου ντους στον ύπνο παρέχει μικτά ευρήματα. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο σε αθλητές σημείωσε μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος και αυξημένο βαθύ ύπνο στις πρώτες τρεις ώρες ύπνου μετά από κρύο ντους. Αντίθετα, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά σε παράγοντες όπως ο συνολικός χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η έναρξη του ύπνου σε συμμετέχοντες με ή χωρίς ντους με κρύο νερό μετά την άσκηση.

Συμβάλλει το κρύο ντους στην απώλεια βάρους;

Όταν βυθίζεται σε κρύο νερό, το σώμα ανεβάζει τον μεταβολισμό και ενεργοποιεί το καφέ λίπος που σχετίζεται με την παραγωγή θερμότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος μεταβολισμός μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το να κάνετε κρύο ντους χωρίς να αλλάξετε άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή ή η άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα κρύα ντους

Το κρύο ντους δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για οποιεσδήποτε διαταραχές, αλλά μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε θεσπισμένες στρατηγικές για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Το κρύο ντους, λοιπόν, είναι ευεργετικό για πολλούς, αλλά για κάποιους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν και η τακτική έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις θερμοκρασίες και να μειώσουν τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους, η ξαφνική έκθεση μπορεί να προκαλέσει απόκριση-σοκ στο σώμα. Το κρύο σοκ μπορεί να αυξήσει το στρες στην καρδιά, το οποίο είναι επικίνδυνο για άτομα με αρρυθμίες.

Σύμφωνα με ειδικούς η ξαφνική βύθιση σε εξαιρετικά κρύο νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση σε ευάλωτα άτομα, θέτοντάς τα σε κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.

“Άτομα με κνίδωση που προκαλείται από χαμηλές θερμοκρασίες, καρδιακές παθήσεις, ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές και άτομα με νόσο του Raynaud θα πρέπει να αποφεύγουν το κρύο ντους”, προειδοποίησε ο δρ. Έγκαν.