ΥΓΕΙΑ

Νοροϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να τον αποφύγετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο νοροϊός είναι η κύρια αιτία εμέτου και διάρροιας από οξεία γαστρεντερίτιδα.

Νοροϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να τον αποφύγετε
Bigstock

Οι νοροϊοί είναι συνήθως πιο διαδεδομένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά μπορεί να κολλήσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η μόλυνση από νοροϊό δεν σχετίζεται με τον ιό της γρίπης. Η δρ. Nipunie Rajapakse, παθολόγος παιδιατρικών λοιμώξεων στο Mayo Clinic Children's Center, λέει ότι είναι ένας ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα:

"Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, εμφανίζεται με συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό”.

Η αφυδάτωση είναι μια ανησυχία, ειδικά για τα μικρά παιδιά, τους μεγαλύτερους ενήλικες και όσους έχουν άλλα προβλήματα υγείας ή τις έγκυες γυναίκες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη ούρηση, ξηρότητα λαιμού και στόματος και αίσθημα ζάλης όταν στέκεστε όρθιοι.

Νοροϊός: Μετάδοση

"Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανα τους, επομένως η επαφή με τον ιό είναι ο τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μπορεί να το κολλήσετε απλά αγγίζοντας μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό σας (μάτια, στόμα κλπ). Γι' αυτό το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσετε νοροϊό”, λέει η δρ. Rajapakse.

Νοροϊός: Παράγοντες κινδύνου

Περίπου τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την σίτιση. Αυτό συμβαίνει όταν μολυσμένοι εργαζόμενοι και προσωπικό τροφίμων αγγίζουν τα τρόφιμα ή όταν αυτά είναι μολυσμένα.

Η δρ. Rajapakse λέει ότι τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με νοροϊό συνήθως έχουν φυσιολογική εμφάνιση, μυρωδιά και γεύση, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι μολυσμένα.

Ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ειδικά σε περιορισμένους χώρους, όπως γηροκομεία, σχολεία και πλοία. Αυτοί οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν καθώς μπορούν να αντέξουν τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και τα περισσότερα απολυμαντικά.

“Ένα από τα κοινά μέρη που βλέπουμε να εμφανίζονται εστίες νοροϊού είναι σε κλειστά περιορισμένα περιβάλλοντα, όπως κρουαζιερόπλοια, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε από τα ίδια μέρη και ζουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ακόμη και ένα κρούσμα νοροϊού σε ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας, ειδικά πριν φάτε”.

Πρόληψη μόλυνσης από νοροϊό

Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν γιατί πρόκειται για ιογενή και όχι βακτηριακή μόλυνση. Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη.

Συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού:

  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Αποφύγετε τρόφιμα και νερό που μπορεί να είναι μολυσμένα
  • Καθαρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε
  • Μαγειρέψτε καλά τα θαλασσινά
  • Εάν είστε άρρωστοι, μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους
  • Αποφύγετε να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους εάν είστε άρρωστοι με εμετό/διάρροια
  • Απολυμάνετε επιφάνειες και πάγκους που μπορεί να έχουν μολυνθεί

Οι εξάρσεις νοροϊού είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε χώρες πάνω από τον ισημερινό, τα κρούσματα είναι συχνότερα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ είναι συχνότερα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο σε χώρες κάτω από τον ισημερινό.

Πηγή: mayoclinic.org