ΥΓΕΙΑ

Αξονικές τομογραφίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αιματολογικού καρκίνου στους νέους

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αξονικές τομογραφίες συνδέονται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του αίματος στους νέους, σύμφωνα με νέα μεγάλη πολυεθνική μελέτη.

Αξονικές τομογραφίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αιματολογικού καρκίνου στους νέους

Η ανάλυση δεδομένων από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάτω των 22 ετών που υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία αξονική τομογραφία, βρήκε μια ισχυρή και σαφή σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ακτινοβολία των ακτινογραφιών και των καρκίνων του αίματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συσσωρευμένες δόσεις ακτινοβολίας στον μυελό των οστών, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του αίματος.

Αρκεί μόνο μία αξονική τομογραφία για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του αίματος στα παιδιά κατά περίπου 16%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Όσον αφορά τον απόλυτο κίνδυνο, αυτό σημαίνει ότι, για κάθε 10.000 παιδιά που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, μπορούμε να περιμένουμε περίπου 1-2 περιπτώσεις καρκίνου στα 12 χρόνια μετά την εξέταση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Magda Bosch de Basea από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), στην Ισπανία.

Ερευνητές από εννέα ευρωπαϊκές χώρες -Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο- διερεύνησαν τον κίνδυνο της αξονικής τομογραφίας για τα παιδιά.

Η εκτεταμένη χρήση της αξονικής τομογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με την έκθεση στην ακτινοβολία, ιδιαίτερα σε νεαρούς ασθενείς, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 5 έως 9 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες σε παιδιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Ευρώπη υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία κάθε χρόνο.

«Αν και οι αξονικές τομογραφίες αποτελούν περίπου το 12% των διαγνωστικών ακτινολογικών διαδικασιών σε μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 49% της συλλογικής δόσης ακτινοβολίας του πληθυσμού των ΗΠΑ από όλες τις ιατρικές εξετάσεις ακτίνων Χ», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

«Η αξονική τομογραφία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην έκθεση σε ιατρική ακτινοβολία στον πληθυσμό των ΗΠΑ» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία από τους ενήλικες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τις επιπτώσεις της βλάβης από ακτινοβολία στην υγεία μετά από τομογραφία σε νεαρή ηλικία και μπορεί να λάβουν υψηλότερη δόση ακτινοβολίας από την απαραίτητη, εάν οι γιατροί δεν προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις.

«Η έκθεση που σχετίζεται με τις αξονικές τομογραφίες θεωρείται χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι για άλλες διαγνωστικές διαδικασίες», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ακτινολογικά αρχεία 276 νοσοκομείων που συνδέθηκαν με μητρώα βάσει πληθυσμού σε εννέα χώρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για σχεδόν οκτώ χρόνια, κατά μέσο όρο, αν και ήταν σε θέση να παρακολουθούν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε ορισμένους για περισσότερα από 20 χρόνια μετά την πρώτη τους αξονική τομογραφία.

Αν και οι δόσεις ακτινοβολίας από αξονικές τομογραφίες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προσοχής της χρήσης της σε νεαρούς ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.