ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος: Τα καίρια σημάδια

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος είναι κινητή, δηλαδή δεν έχει σταθερή ημερομηνία.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος: Τα καίρια σημάδια
Bigstock

Πάντα “πέφτει” λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου και φέτος, είναι σήμερα, 16 Νοεμβρίου. Το πιο σημαντικό σε κάθε τέτοια “Παγκόσμια Ημέρα” είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από την εκάστοτε ασθένεια.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τα πιο θανατηφόρα είδη καρκίνου, επειδή οι ασθενείς σπάνια εμφανίζουν τα σημάδια προτού η νόσος προχωρήσει ή εξαπλωθεί. Ως εκ τούτου, ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια, καθιστώντας την μακροπρόθεσμη πρόγνωση και τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλότερα από άλλους καρκίνους. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του παγκρέατος σε προχωρημένο στάδιο ή και μια άσχετη ιατρική κατάσταση.

Καρκίνος παγκρέατος: Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του όγκου

Η θέση του όγκου στο πάγκρεας επηρεάζει τους τύπους των συμπτωμάτων και το πόσο σύντομα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται. Για παράδειγμα, συμπτώματα ίκτερου μπορεί να εμφανιστούν όταν ο όγκος εμποδίζει την κεφαλή του παγκρέατος.

Εάν ο όγκος βρίσκεται στο σώμα ή την ουρά του παγκρέατος, ο πόνος και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο πιθανό. Ο καρκίνος του παγκρέατος στο σώμα ή στην ουρά μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εμφανιστεί με συμπτώματα, επιτρέποντας στον όγκο περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί ή να δώσει μετάσταση προτού εντοπιστεί.

Καρκίνος παγκρέατος: Τα πιο κοινά συμπτώματα

Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά σημάδια εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος. Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από τους πόρους του παγκρέατος και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% όλων των διαγνώσεων. Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι πολύ λιγότερο συχνοί και μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα διαφορετικά και δεν πρέπει να αναμένουν ότι θα εκδηλώσουν όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ.

Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη

Ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ένας “θαμπός” πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή/και στην μέση ή στο άνω μέρος της πλάτης που “έρχεται και φεύγει”. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από έναν όγκο που έχει σχηματιστεί στο σώμα ή την ουρά του παγκρέατος, επειδή μπορεί να πιέσει τη σπονδυλική στήλη.

Μερικοί ασθενείς περιγράφουν πόνο που ξεκινά από την μέση της κοιλιάς και “ακτινοβολεί” στην πλάτη. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος όταν ξαπλώνετε και συχνά μπορεί να μειώνεται σκύβοντας προς τα εμπρός. Ο πόνος από τον καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, επομένως φροντίστε να συζητήσετε με τον γιατρό σας τυχόν νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πόνο.

Pancreatic-Cancer-karkinos-pagkreatos

Ίκτερος

Αν και πολλά συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος αρχικά αποδίδονται σε κάτι άλλο (π.χ. γαστρεντερικά προβλήματα ή στρες), τα συμπτώματα που προκαλούνται από ίκτερο συνήθως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος είναι ανώδυνος και εμφανίζεται όταν ο όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος αποκλείει τον χοληδόχο πόρο, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
  • Σκούρα ούρα
  • Χλωμά, λιπαρά κόπρανα που επιπλέουν στην τουαλέτα
  • Κνησμός (φαγούρα στο δέρμα)

Απώλεια βάρους

Η ακούσια απώλεια βάρους ή η σημαντική, ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος που σχετίζονται με τον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να προκληθούν από την πίεση του όγκου στο στομάχι ή σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσπεψία
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά

Κούραση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, αλλά είναι επίσης ένα κοινό σημάδι άλλων καταστάσεων. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ανεξήγητη κόπωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Διαβήτης

Όταν συμβαίνει μια πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, είναι συνήθως επειδή εντοπίστηκε από ιατρική απεικόνιση για άλλη πάθηση ή άλλη ύποπτη διάγνωση, όπως ο διαβήτης.

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική εμφάνιση διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους ή διαβήτη όψιμης έναρξης χωρίς προφανή αιτία. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και πιθανότατα ο καρκίνος δεν είναι ο “ένοχος”, ένας ασθενής με νέα και ύποπτη διάγνωση διαβήτη θα πρέπει να αξιολογηθεί για να αποκλειστεί ο καρκίνος του παγκρέατος.

Καρκίνος του παγκρέατος: Συμπτώματα που μοιάζουν με άλλες παθήσεις

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καταστάσεων ή ιατρικών προβλημάτων, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση ακόμη περισσότερο. Κατά τη διάγνωση, οι ασθενείς συχνά “κοιτούν πίσω” και αρχίζουν να κάνουν μια σύνδεση μεταξύ διαφόρων συμπτωμάτων που φαινόταν άσχετα ή αδιάφορα εκείνη τη στιγμή.

Ακούστε το σώμα σας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν νέα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μπορούν να εξηγηθούν. Αν και πιθανώς ο καρκίνος δεν θα είναι ο ένοχος, οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της κατάστασης.

Πηγή: hopkinsmedicine.org