ΥΓΕΙΑ

Ποια η σχέση της διατροφής με την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Σινάνη Αικατερίνη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά, ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών και της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου στα πρώτα χρόνια της ζωής, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ποια η σχέση της διατροφής με την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι ελλείψεις σε σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Α, η Β12, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, επηρέασαν την κοινότητα των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και άλλων μικροβίων που ζουν στο πεπτικό σύστημα.

Ανακάλυψαν ότι αυτές οι ανεπάρκειες οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ποντικών και κυρίως μια ανησυχητική επέκταση βακτηρίων και μυκήτων που είναι γνωστό ότι μπορούν να γίνουν παθογόνα.

«Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών ήταν ένας παραγνωρισμένος παράγοντας στη συζήτηση για την αντίσταση στα αντιβιοτικά», είπε η Δρ. Paula Littlejohn, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα ιατρικής γενετικής και παιδιατρικής του UBC, και στο BC Children's Hospital Research Institute.

«Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς υποδηλώνει ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να κάνουν το περιβάλλον του εντέρου πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, η οποία αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα υγείας».

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποδίδεται συχνά στην υπερβολική και κακή χρήση τους, η νέα μελέτη υποδεικνύει ωστόσο ότι η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

«Παγκοσμίως, περίπου 340 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από πολλαπλές ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, οι οποίες όχι μόνο επηρεάζουν την ανάπτυξή τους αλλά μεταβάλλουν σημαντικά και το μικροβίωμα του εντέρου τους», δήλωσε η Δρ. Littlejohn.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς σε αυτά τα παιδιά συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για ασθένειες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό. Κατά ειρωνικό τρόπο, το μικροβίωμα του εντέρου τους μπορεί να προετοιμαστεί για αντοχή στα αντιβιοτικά λόγω των υποκείμενων ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά».

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και των επιπτώσεών του στη υγεία.

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών είναι κάτι περισσότερο από την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, ενώ μπορεί επίσης να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.