ΥΓΕΙΑ

Βρήκαν άθικτη μύγα στο παχύ έντερο 63χρονου!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κάτι εντελώς αναπάντεχο έδειξε μια κολονοσκόπηση, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν σε ιατρικό περιοδικό.

Βρήκαν άθικτη μύγα στο παχύ έντερο 63χρονου!
Bigstock

Μια ομάδα γιατρών πραγματοποίησε κολονοσκόπηση σε έναν 63χρονο και βρήκε μια μύγα να κρύβεται στο παχύ έντερο!

Ο άνδρας, ο οποίος είχε ένα ελαφρύ ιστορικό μικροκαρδιακών προβλημάτων, άσθματος και εμβοών, εμφανίστηκε για την κολονοσκόπηση έχοντας προετοιμάσει το έντερό του για τη διαδικασία, όπως του είχαν συστήσει οι γιατροί από μέρες. Μέσω της κολονοσκόπησης οι γιατροί αξιολογούν την καθαριότητα του εντέρου, με μια διαδικασία γνωστή ως Κλίμακα Προετοιμασίας Εντέρου της Βοστώνης.

Όπως υπάρχουν αντίστοιχες μετρήσεις και κλίμακες για άλλες ιατρικές ανάγκες, έτσι και η κλίμακα αυτή αξιολογεί την καθαριότητα του παχέος εντέρου σε μια βαθμολογία από 0 έως 9. Το δεξί κόλον, το εγκάρσιο κόλον και το αριστερό κόλον αξιολογούνται σε κλίμακα από 0 (όπου ο βλεννογόνος δεν είναι ορατός λόγω συμπαγών κοπράνων και οι μάζες των κοπράνων δεν μπορούν να αφαιρεθούν”) έως το 3 (όπου “όλος ο βλεννογόνος του τμήματος του παχέος εντέρου φαίνεται καλά, χωρίς υπολειμματική βρωμιά").

Αυτές οι βαθμολογίες αθροίζονται στη συνέχεια για τη συνολική βαθμολογία, με τον εν λόγω ασθενή να βαθμολογείται τελικά με 2 (δηλαδή "ο βλεννογόνος του τμήματος του παχέος εντέρου μπορεί να φανεί καλά, με μικρές ποσότητες υπολειπόμενων κοπράνων, μικρά θραύσματα κοπράνων ή/και αδιαφανές υγρό") σε όλα τα τμήματα και έτσι είχε μια σχετικά καλή συνολική βαθμολογία του 6.

Με καθαρό πεδίο, λοιπόν, οι γιατροί εντόπισαν μια μέτρια πανκολονική εκκολπωμάτωση, πέντε πολύποδες του παχέος εντέρου και αιμορροΐδες αλλά και... μια ζωντανή μύγα στο εγκάρσιο κόλον! Η μύγα έμεινε ακίνητη, ακόμη και όταν την... παρακινούσε ο γιατρός που έκανε την κολονοσκόπηση.

PdfPageImage.00000434-202310000-00007.0.jpeg

“Ο ασθενής δεν ήταν σίγουρος για το πώς η μύγα μπήκε στο παχύ του έντερο του”, εξήγησε η ομάδα στην αναφορά του περιστατικού, προσθέτοντας ότι το εύρημα ήταν πολύ σπάνιο και αποτελεί πραγματικό μυστήριο. "Είχε καταναλώσει αυστηρά διαυγή υγρά την ημέρα πριν από την κολονοσκόπηση. Ανέφερε ότι είχε φάει πίτσα και μαρούλι για το βραδινό γεύμα 2 ημέρες πριν από τη διαδικασία, αλλά δεν θυμάται μια μύγα στο φαγητό του".

Και όμως, η μύγα ήταν ακόμα ζωντανή και φαινομενικά εντελώς άθικτη μετά την κολονοσκόπηση, οπότε και αφαιρέθηκε φυσικά.

Η αναφορά για το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology.