ΥΓΕΙΑ

Μεταβολικό σύνδρομο: Με ποια ρευματικά νοσήματα συνδέεται

Σινάνη Αικατερίνη

Η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν τις βασικές αιτίες του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα, προσβάλλοντας το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Μεταβολικό σύνδρομο: Με ποια ρευματικά νοσήματα συνδέεται

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι ο συνδυασμός κεντρικής παχυσαρκίας, υψηλών τριγλυκεριδίων (πάνω από 150 mg/dl), χαμηλής HDL ή καλής χοληστερόλης (κάτω από 40mg/dl για τους άνδρες ή κάτω από 50mg/dl για τις γυναίκες), υψηλής αρτηριακής πίεσης (πάνω από 130/85) και υψηλού σακχάρου νηστείας (πάνω από 100 mg/dl).

Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και η κεντρική παχυσαρκία παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Ο μεταβολισμός αλληλοεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αδιποκίνες (λεπτίνη κ.ά.) είναι ουσίες, που ασκούν ποικιλία μεταβολικών δραστηριοτήτων στο μεταβολικό σνδρομο και εμπλέκονται στη ρύθμιση τόσο των φλεγμονωδών διεργασιών όσο και της αυτοανοσίας που εμφανίζονται σε αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις.

Ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα, όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα, αλλά και εκείνοι με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, όπως είναι ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν αυξημένη συχνότητα Μεταβολικού Συνδρόμου.

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Η συχνότητα του Μεταβολικού Συνδρόμου σε ασθενείς με Ρ.Α. κυμαίνεται από 14 έως 56%.

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ουρική Αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια αυτοφλεγμονώδης νόσος που προκαλείται από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονάτριου εντός των αρθρικών αρθρώσεων. Αυτή η ασθένεια έχει συσχετιστεί με άλλες συννοσηρότητες όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η ανώμαλη ομοιόσταση των λιπιδίων και της γλυκόζης, που περιλαμβάνονται στο μεταβολικό σύνδρομο. Η συχνότητα του Μεταβολικού Συνδρόμου στην ουρική αρθρίτιδα κυμαίνεται μεταξύ 37% και 51%.

Μεταβολικό Σύνδρομο και Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί πρωτότυπο αυτοάνοσης νόσου, που χαρακτηρίζεται από παραγωγή αυτοαντισωμάτων, που οδηγούν σε συστηματικές εκδηλώσεις. Οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με πρόωρη αθηροσκλήρωση και αγγειακή σκλήρυνση. Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με ΣΕΛ είναι 7 έως και 17 φορές υψηλότερος από αυτόν στον γενικό πληθυσμό.

Μεταβολικό Σύνδρομο και Σπονδυλοαρθροπάθειες

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσοι οι οποίες προσβάλλουν κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, καθώς και τις περιφερικές αρθρώσεις.