ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια πρωτεΐνη είναι “κλειδί” στην εξάπλωσή του

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στον κόσμο.

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια πρωτεΐνη είναι “κλειδί” στην εξάπλωσή του
Bigstock

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Tulane αποκάλυψε μια μέχρι πρότινος άγνωστη μοριακή οδό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάσχεση του καρκίνου του πνεύμονα στα αρχικά του στάδια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αντικαρκινικού φαρμάκου και πιο εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δρ. Hua Lu.

Καρκίνος πνεύμονα: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια γνωστή ογκοκατασταλτική πρωτεΐνη που ονομάζεται RBM10 μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Το πετυχαίνει καταστέλλοντας την λειτουργία της c-Myc, μιας πρωτεΐνης που οδηγεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν υπερεκφράζεται. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η RBM10 συνεργάζεται με δύο ριβοσωμικές πρωτεΐνες (RPL5 και RPL11) για να αποσταθεροποιήσει την c-Myc και να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα που εντοπίζουν μια σχέση αναστολής του καρκίνου μεταξύ των πρωτεϊνών.

“Διαπιστώσαμε ότι η RBM10 μπορεί να στοχεύσει άμεσα την c-Myc για αποικοδόμηση και να μειώσει τις καρκινογόνες επιδράσεις της, όταν συνδέεται/δεσμεύεται με τις RPL5 και RPL11. Γνωρίζουμε πολλά για τον καρκίνο, αλλά τα εμπλεκόμενα μόρια εξακολουθούν να είναι ένα μαύρο κουτί. Κομμάτι-κομμάτι, πετυχαίνουμε μια καλύτερη κατανόηση”, είπε ο δρ. Lu.

Καρκίνος πνεύμονα: Πώς λειτουργούν αυτές οι πρωτεΐνες

Για να κατανοήσετε πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία για να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα, φανταστείτε δύο “εργοστάσια” σε ένα κύτταρο, το καθένα να κατασκευάζει μέρη για συναρμολόγηση σε νέα μηχανήματα πρωτεΐνης. Η c-Myc παίζει βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία παραγωγής πρωτεΐνης (και την κυτταρική ανάπτυξη γενικότερα) και οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Περιστασιακά, αυτή η κατασκευή διακόπτεται και τα εργοστάσια αρχίζουν να παράγουν λανθασμένα “εξαρτήματα”. Όταν ο καρκίνος αρχίζει να σχηματίζεται, χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη c-Myc για να συνεχίσει την παραγωγή, επιτρέποντας σε αυτά τα “ανταλλακτικά” να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν όγκους. Η πρωτεΐνη RBM10, με τη βοήθεια των RPL5 και RPL11, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την c-Myc και να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου.

Η αχίλλειος πτέρνα και τα επόμενα βήματα

Είναι σημαντικό ότι η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι μια μεταλλαγμένη μορφή της RBM10, που απαντάται συχνά σε καρκίνους του πνεύμονα, χάνει την ικανότητά της να καταστέλλει την c-Myc, αποτυγχάνει να συνδεθεί με τις ριβοσωμικές πρωτεΐνες RPL5 και RPL11 και τελικά προάγει την ανάπτυξη του όγκου αντί να τον καταστέλλει.

“Η RBM10 είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που μπορεί να καταστείλει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά όταν ένας καρκίνος θέλει να αναπτυχθεί, θα μεταλλάξει την RBM10 και θα εμποδίσει αυτήν την λειτουργία, είπε ο δρ. Lu.

Ο Lu ελπίζει να μελετήσει περαιτέρω το πώς λειτουργεί η μεταλλαγμένη RBM10 με την ελπίδα να αναπτύξει ένα αντικαρκινικό φάρμακο για να την στοχεύσει.

“Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μόριο που θα στοχεύει ειδικά το μεταλλαγμένο, καθώς πρόκειται για μια ειδική δομή που δεν υπάρχει στον φυσιολογικό ιστό. Εάν μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτήν την μετάλλαξη, ελπίζουμε να το κάνουμε να καταστείλει την καρκινογόνο δραστηριότητα της πρωτεΐνης c-Myc”, είπε ο δρ. Lu.

Πηγή: tulane.edu