ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ένα άτομο με φυσιολογική ακοή να έχει εμβοές;

Σινάνη Αικατερίνη

Οι εμβοές ή το βουητό στα αυτιά, επηρεάζουν 1 στους 10 ανθρώπους, ενώ σε κάποιους προκαλούν ακόμη και αναπηρία.

Μπορεί ένα άτομο με φυσιολογική ακοή να έχει εμβοές;

Επιστήμονες στο Massachusetts Ear and Eye Infirmary πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια βασική αιτία της πάθησης: την εκφύλιση νεύρων που είναι ζωτικής σημασίας για την ακοή.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε τις εμβοές αν δεν κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που διέπουν τη γένεσή τους. Αυτή η εργασία είναι ένα πρώτο βήμα προς τον απώτερο στόχο μας, την αντιμετώπιση των εμβοών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Stéphane Maison, διευθυντής της κλινικής εμβοών Mass Eye and Ear.

Το βουητό στα αυτιά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή.

«Πέρα από την ενόχληση του επίμονου κουδουνίσματος ή άλλων ήχων στα αυτιά, τα συμπτώματα των εμβοών είναι εξουθενωτικά για πολλούς ασθενείς, καθώς προκαλούν στέρηση ύπνου, κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση στην εργασία και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Maison.

Έχουν διατυπωθεί πολυάριθμες θεωρίες σχετικά με την προέλευση των εμβοών. Ήδη από το 2009, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν την πάθηση ακόμη και αν τα αποτελέσματα στα τυπικά τεστ ακοής είναι φυσιολογικά.

Αυτό τους οδήγησε σε μια κατάσταση που ονομάστηκε κοχλιακή συναπτοπάθεια - ένα είδος «κρυφής» απώλειας ακοής που περιλαμβάνει την απώλεια του ακουστικού νεύρου.

Ο Maison και οι συνεργάτες του εξέτασαν ασθενείς που είχαν φυσιολογική ακοή αλλά και εμβοές.

Επιβεβαίωσαν την απώλεια της λειτουργίας του ακουστικού νεύρου μεταξύ αυτών των ασθενών, καθώς και ένα είδος υπερδραστηριότητας στο εγκεφαλικό σύστημα των ασθενών.

«Η εργασία μας δείχνει ότι οι εμβοές μπορεί να πυροδοτούνται από την απώλεια του ακουστικού νεύρου, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική ακοή», δήλωσε ο Maison.

Η ομάδα του σχεδιάζει τώρα να διεξάγει έρευνα με στόχο να δει αν η αποκατάσταση της λειτουργίας του ακουστικού νεύρου θα μπορούσε να θεραπεύσει τις εμβοές.

«Η ιδέα ότι, μια μέρα, οι ερευνητές μπορεί να είναι σε θέση να επαναφέρουν τον χαμένο ήχο στον εγκέφαλο και, ίσως, να μειώσουν την υπερδραστηριότητά του σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση, φέρνει σίγουρα την ελπίδα μιας θεραπείας πιο κοντά στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Maison.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.