ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα

Η ημικρανία δεν είναι απλά μια μορφή κεφαλαλγίας αλλά μία περίπλοκη νευρολογική οντότητα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων.

Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα

Εκτός από την κεφαλαλγία άλλα συχνά συμπτώματα είναι η ευαισθησία στο φως, στον ήχο, στην αφή και στην όσφρηση, ναυτία, κόπωση, ζάλη και δυσκολία συγκέντρωσης.

Μερικοί ασθενείς έχουν όλα τα συμπτώματα ενώ άλλοι ένα ή κανένα από αυτά.

Οι κρίσεις ημικρανίας διαφέρουν σε κάθε ασθενή αλλά ακόμα και στον ίδιο ασθενή μπορεί να είναι διαφορετικές κάθε φορά.

Πολλοί ασθενείς έχουν συνδέσει την ημικρανία με πολύ δυνατό πονοκέφαλο αλλά σε κάποιους ο πόνος μπορεί να είναι πολύ ήπιος.

Στην τυπική κρίση ημικρανίας ο πόνος είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης, σφυγμώδης, στη μία πλευρά του κεφαλιού και επιδεινώνεται με τις κινήσεις.

Υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης για όσους πάσχουν από ημικρανία, ωστόσο, «οι επιλογές αυτές δεν είχαν συγκριθεί μέχρι τώρα μεταξύ τους, προκειμένου να αναδειχθεί ποιες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι άλλων», λέει η Chia-Chun Chiang από την Mayo Clinic και την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας,

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω μιας εφαρμογής για smartphone για σχεδόν 300.000 ενήλικες σε μια περίοδο έξι ετών.

Η εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να παρακολουθούν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας, τους παράγοντες που την προκαλούν, τα συμπτώματα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25 φάρμακα από επτά κατηγορίες φαρμάκων.

Διαπιστώθηκε ότι οι τριπτάνες, τα ερυσιβώτια και τα αντιεμετικά είναι πιο αποτελεσματικά από την ιβουπροφαίνη στη θεραπεία της ημικρανίας.

Συγκεκριμένα, οι τριπτάνες φάνηκαν να είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικές, τα ερυσιβώτια τρεις φορές πιο αποτελεσματικά και τα αντιεμετικά δυόμισι φορές πιο αποτελεσματικά από τη λήψη ιβουπροφαίνης για τις ημικρανίες.

Αναφορικά με τα μεμονωμένα φάρμακα, η ελετριπτάνη ήταν έξι φορές πιο αποτελεσματική, η ζολμιτριπτάνη πεντέμισι φορές πιο αποτελεσματική και η σουματριπτάνη πέντε φορές πιο αποτελεσματική από την ιβουπροφαίνη. Η ελετριπτάνη αποδείχθηκε χρήσιμη στο 78% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 42% της ιβουπροφαίνης. Η ζολμιτριπτάνη και η σουματριπτάνη ήταν αποτελεσματικές στο 74% και 72% των περιπτώσεων, αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι τριπτάνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη νωρίτερα για τη θεραπεία της ημικρανίας και να μη χορηγούνται μόνο σε περίπτωση σοβαρών κρίσεων», σχολίασε η Δρ. Chiang.

Η μελέτη εξέτασε και άλλες ομάδες φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), διαπιστώνοντας ότι τα ΜΣΑΦ, εκτός της ιβουπροφαίνης, είναι 94% πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μια κοινή θεραπεία ημικρανίας που συνδυάζει ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και καφεΐνη βρέθηκε ότι είναι 69% πιο αποτελεσματική από τη χρήση ιβουπροφαίνης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.