ΥΓΕΙΑ

Η συμβολή της φωτοθεραπείας στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Σινάνη Αικατερίνη

Η φωτοθεραπεία οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ύπνου και των ψυχο-συμπεριφορικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Weifang στην Κίνα.

Η συμβολή της φωτοθεραπείας στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Η γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συνοδεύεται συχνά από διαταραχές του ύπνου και ψυχο-συμπεριφορικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της απαθούς και καταθλιπτικής συμπεριφοράς, της διέγερσης και της επιθετικότητας.

Η φωτοβιοδιαμόρφωση είναι μια μη φαρμακολογική θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτεινή ενέργεια για να διεγείρει έναν ρυθμιστή του ύπνου στον εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι η φωτοθεραπεία έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον ως δυνητική παρέμβαση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχει συστηματική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς της.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έψαξαν σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων για να εντοπίσουν όλες τις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που σχετίζονται με τη χρήση φωτοθεραπείας στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ ή της άνοιας.

Οι ερευνητές επέλεξαν 15 υψηλής ποιότητας μελέτες για περαιτέρω ανάλυση. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2005 και 2022, πραγματοποιήθηκαν σε επτά χώρες και περιελάμβαναν συνολικά 598 ασθενείς.

Η μετα-ανάλυση και των 15 δοκιμών διαπίστωσε ότι η φωτοθεραπεία βελτίωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ύπνου, αύξησε την ενδοημερήσια σταθερότητα (μέτρο παρακολούθησης των κιρκάδιων ρυθμών) και μείωσε την ενδοημερήσια μεταβλητότητα (συχνότητα μετάβασης από την ανάπαυση στη δραστηριότητακατά τη διάρκεια της ημέρας). Σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, η φωτοθεραπεία ανακούφισε επίσης την κατάθλιψη και μείωσε την ταραχή των ασθενών και την επιβάρυνση των φροντιστών.

Δεδομένων των περιορισμένων μεγεθών δείγματος στις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση, οι συγγραφείς υποστηρίζουν τη διεξαγωγή μεγαλύτερων μελλοντικών μελετών, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να διερευνήσουν εάν η έκθεση σε έντονο φως θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στους ασθενείς.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτοθεραπεία αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για ορισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Η φωτοθεραπεία βελτιώνει τον ύπνο και τα ψυχο-συμπεριφορικά συμπτώματα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.