ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Γιατί κάποιοι παραμένουν υγιείς και άλλοι αναπτύσσουν ηπατική νόσο;

Σινάνη Αικατερίνη

Η παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, οδηγεί σε επιδημία λιπώδους νόσου του ήπατος, επηρεάζοντας το 20-30% του πληθυσμού.

Λίπος στο συκώτι: Γιατί κάποιοι παραμένουν υγιείς και άλλοι αναπτύσσουν ηπατική νόσο;

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων με λίπος στο συκώτι αναπτύσσει μια προχωρημένη μορφή της νόσου, γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική νόσο τελικού σταδίου ή ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος.

Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το γιατί κάποιοι άνθρωποι με λίπος στο συκώτι παραμένουν σχετικά υγιείς, ενώ σε άλλους εξελίσσεται σε δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αποτελούσε μυστήριο μέχρι σήμερα.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Monash, στην Αυστραλία, έδειξε ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης NOX4 αλλάζουν, καθώς η νόσος εξελίσσεται, δηλαδή αυξάνονται στα αρχικά στάδια της νόσου για την προστασία του ήπατος, αλλά μειώνονται καθώς η ηπατική νόσος επιδεινώνεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της NOX4 σε παχύσαρκα ποντίκια οδήγησε σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, δηλαδή ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στο ήπαρ σε άτομα με στεάτωση και ηπατική βλάβη. Όταν τα επίπεδα της NOX4 αυξήθηκαν τεχνητά σε αυτά τα ποντίκια, ήταν προστατευμένα από τη NASH και την ηπατική βλάβη.

Είναι σημαντικό ότι η ανακάλυψη ανοίγει θεραπευτική οδό για μια ασθένεια της οποίας ο επιπολασμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 63% από το 2015 έως το 2030.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν τη μετάβαση στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και την ηπατική βλάβη παρέμεναν ασαφείς.

«Αποτελούσε μυστήριο γιατί στην πλειονότητα των ασθενών με λιπώδη ηπατική νόσο, αυτή δεν εξελίσσεται σε πιο σοβαρή νόσο», δηλώνουν.

Απέδειξαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η NOX4 ενεργοποιεί ένα πολύπλοκο προσαρμοστικό πρόγραμμα που προστατεύει το ήπαρ, όταν αυτό αρχίζει για πρώτη φορά να συσσωρεύει λίπος. Μόνο όταν τα επίπεδα της NOX4 μειώνονται και αυτό το προσαρμοστικό πρόγραμμα καταργείται, οι παχύσαρκοι ασθενείς με λίπος στο συκώτι αναπτύσσουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και ηπατική βλάβη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων της NOX4 στους σκελετικούς μύες ή στην καρδιά μετά από άσκηση, προστατεύει από βλάβες και ενισχύει τη μυϊκή και καρδιακή λειτουργία, ενώ αποτρέπει βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι ενώσεις που ενισχύουν τη δραστηριότητα της NOX4 βελτιώνουν επίσης τη σκελετική και καρδιακή λειτουργία, καθώς και τη μεταβολική υγεία.

Τέτοιες ενώσεις βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Investigation.