ΥΓΕΙΑ

Αντιδιαβητικά φάρμακα: Για ποιον καρκίνο μειώνουν τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα δημοφιλή φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη και την απώλεια βάρους, όπως τα Ozempic, Wegovy, Mounjaro και Zepbound, μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αντιδιαβητικά φάρμακα: Για ποιον καρκίνο μειώνουν τον κίνδυνο

Τα φάρμακα αυτά και πολλά άλλα, ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη που είναι γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1 RAs).

Η νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη που έπαιρναν ένα από αυτά τα φάρμακα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο παχύ έντερο από τους ανθρώπους που έπαιρναν αντιδιαβητικά, όπως είναι η μετφορμίνη ή η ινσουλίνη.

«Είναι η πρώτη ένδειξη ότι αυτή η δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων για την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση του διαβήτη, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με άλλους αντιδιαβητικούς παράγοντες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα GLP-1 RAs χορηγούνται συνήθως σε ενέσιμη μορφή και περιλαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη (Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη, Wegovy για την απώλεια βάρους), την τιρζεπατίδη (Mounjaro για τον διαβήτη, Zepbound για την απώλεια βάρους) και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως είναι η ντουλαγλουτίδη (Trulicity), η λιραγλουτίδη (Saxenda) και η εξενατίδη (Byetta).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 1,2 εκατομμυρίου Αμερικανών με διαβήτη, των οποίων τα ιατρικά αρχεία ήταν αποθηκευμένα σε μια εθνική βάση δεδομένων. Όλοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο μεταξύ 2005 και 2019.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κάποιο RA GLP-1 για τον έλεγχο του διαβήτη, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έλαβαν ινσουλίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, μεταξύ περίπου 22.600 ατόμων που χρησιμοποιούσαν ινσουλίνη, αναφέρθηκαν 167 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο αντίστοιχος αριθμός σε όσους έλαβαν ένα φάρμακο GLP-1 RA, ήταν 94.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν μετφορμίνη, όσοι έπαιρναν ένα GLP-1 RA, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή όχι, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι τα RAs GLP-1 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα δημοφιλή αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η μετφορμίνη ή η ινσουλίνη, στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 153.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Είναι επίσης η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς ευθύνεται για 52.550 θανάτους ετησίως.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.