ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Πέντε φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Σινάνη Αικατερίνη

Ο πονόλαιμος είναι κοινό σύμπτωμα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν όμως πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον καταπραΰνετε, λένε οι γιατροί.

Πονόλαιμος: Πέντε φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν έχετε πονόλαιμο, πρέπει να σάς εξετάσει γιατρός για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε φαρυγγίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια για την οποία υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, λέει η Δρ. Heidi Hutchison, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Penn State Health Medical Group.

Αν πρόκειται για έναν απλό πονόλαιμο, οι παρακάτω δοκιμασμένες λύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και σε κάποιες χώρες, π.χ. στην Κροατία, χρησιμοποιείται ως φάρμακο και όχι ως γλυκαντικό, σημείωσε η Hutchison.

Τις περισσότερες φορές, η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί τον πόνο στον λαιμό. Το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από μια λοίμωξη στο πίσω μέρος του λαιμού, η οποία προκαλεί το πρήξιμο και την αίσθηση ότι κάτι σάς γρατζουνάει.

Το μέλι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους από την ηλικία του 1 έτους και πάνω, πρόσθεσε.

Γαργάρες με αλατόνερο

Είναι ένας παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης του πονόλαιμου.

Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό προσθέσετε 1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι και 1/4 μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε το καλά και κάνετε γαργάρες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει.

Αφεψήματα

Ορισμένα αφεψήματα βοτάνων, όπως είναι το χαμομήλι, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσθέτοντας σε αυτά μέλι, γίνονται πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Η θερμότητα ενός ζεστού αφεψήματος, μπορεί να είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο.

Κρύα

Σε κάποιους ανθρώπους τα κρύα ποτά και αφεψήματα λειτουργούν πιο καλά από τα ζεστά, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Οι γρανίτες και τα παγωτά μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις, δήλωσε η Hutchison.

Μέντα

Η μέντα έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, δήλωσε η Hutchison.

Πριν τη χρησιμοποιήσετε συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλες μέθοδοι

Το σκόρδο πιστεύεται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Οι καυτερές πιπεριές, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στο «μούδιασμα» του λαιμού.

Πηγή: healthday.com