ΥΓΕΙΑ

Είστε υποχόνδριοι; Πόσο κινδυνεύετε να πεθάνετε πρόωρα

Σινάνη Αικατερίνη

Η σοβαρή υποχονδρίαση δεν προκαλεί μόνο υπερβολική ανησυχία, αλλά μπορεί να συντομεύσει και τη διάρκεια της ζωής σας.

Είστε υποχόνδριοι; Πόσο κινδυνεύετε να πεθάνετε πρόωρα

Νέα σουηδική έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με υπερβολικό φόβο σοβαρής ασθένειας, τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τους ανθρώπους που δεν ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους.

«Πολλοί από εμάς είμαστε υποχόνδριοι σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που βρίσκονται στο άλλο άκρο και ζουν σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας, δυσφορίας και μηρυκασμού της πιθανότητας να έχουν μια σοβαρή ασθένεια», δήλωσε στο Associated Press ο Δρ. Jonathan Alpert, από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη.

Η υποχονδρίαση, την οποία οι ψυχίατροι αποκαλούν διαταραχή άγχους ασθένειας, είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποτινάξουν τους φόβους τους παρά τις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεών τους. Κάποιοι αλλάζουν διαρκώς γιατρούς, ενώ άλλοι αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη.

Οι άνθρωποι με τη διαταραχή υποφέρουν και «είναι σημαντικό να την παίρνουμε στα σοβαρά και να την αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Alpert, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης, εκπαίδευση και αντικαταθλιπτικά.

Η μελέτη προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Mataix-Cols, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία.

«Σταθήκαμε τυχεροί», είπε, επειδή το σουηδικό σύστημα ταξινόμησης των ασθενειών έχει ξεχωριστό κωδικό για την υποχονδρίαση, επιτρέποντας στον ίδιο και τους συνεργάτες του να αναλύσουν δεδομένα για χιλιάδες ανθρώπους σε μια περίοδο 24 ετών.

Μεταξύ των ατόμων με τη διάγνωση, ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος από ό,τι στους συνομηλίκους τους χωρίς τη διαταραχή.

Τα συνολικά ποσοστά θανάτου ήταν επίσης υψηλότερα στα άτομα με υποχονδρίαση, 8,5 έναντι 5,5 ανά 1.000 ανθρωποέτη.

Τα άτομα με την πάθηση πέθαιναν νεότερα από τα άτομα χωρίς αυτή, στη μέση ηλικία των 70 ετών, έναντι των 75 ετών, αντίστοιχα. Ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος ήταν επίσης υψηλότερος. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα ήταν ο καρκίνος.

Το να πει κάποιος στους ασθενείς ότι έχουν την πάθηση, μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή αισθάνονται ότι τους κατηγορούν ότι φαντάζονται την ασθένεια, σημείωσε ο Alpert.

«Χρειάζεται μεγάλος σεβασμός και ευαισθησία για να μεταφερθεί στους ασθενείς ότι πρόκειται για πάθηση και ότι έχει ένα όνομα. Και, ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες» είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.