ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους… υποχόνδριους

Οι –κατά τα άλλα υγιείς– υποχόνδριοι που χωρίς λόγο και αιτία ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους τελικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας –δηλαδή κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία–, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους… υποχόνδριους

Το άγχος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά και όχι μόνο. Το άγχος ότι κανείς θα αρρωστήσει σοβαρά, με συνέπεια να τρέχει συνεχώς σε γιατρούς με το παραμικρό σύμπτωμα, δεν αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και γι' αυτό τόνισαν ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ώστε να προλαμβάνεται ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

trf786t87yjk

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνε Ίντεν Μπέργκε του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMC Open, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα, γεννημένα μεταξύ 1953-57.

Από αυτούς, το 3,3% υπέστησαν ισχαιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της μελέτης, αλλά μεταξύ όσων έπασχαν από υπερβολική ανησυχία για την υγεία τους (710 άτομα συνολικά), το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (6%).

Η ανάλυση έδειξε ότι, στην αρχή της μελέτης, οι κατά φαντασία ασθενείς είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Και όσο μεγαλύτερο το άγχος τους, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για να γίνει ο φόβος τους πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι υποχόνδριοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ