ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Είναι η ηλικία ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου;

Σινάνη Αικατερίνη

Διατρέχει κάποιος υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει Αλτσχάιμερ μόνο επειδή είναι 80 ετών και όχι 75;

Αλτσχάιμερ: Είναι η ηλικία ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου;

Νέα έρευνα δείχνει ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο και δεν σχετίζεται μόνο με την ηλικία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός συσσώρευσης πλακών βήτα αμυλοειδούς που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, παίζει σημαντικότερο ρόλο από την ηλικία.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με μελέτες που δείχνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο χρειάζεται δεκαετίες για να αναπτυχθεί», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Όσκαρ Λόπεζ, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η αργή αλλά σταθερή συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς εντός του εγκεφαλικού ιστού, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ, αν και το κατά πόσον προκαλεί πράγματι την ασθένεια εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας, είναι όμως μόνο η ηλικία ο βασικός παράγοντας;

Για να το ανακαλύψουν, ο Lopez και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους 94 ανθρώπων που ήταν 85 ετών τη στιγμή που συμμετείχαν στη μελέτη. Όλοι παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια ή μέχρι να πεθάνουν, και υποβλήθηκαν σε δύο μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα συσσώρευσης αμυλοειδούς που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις τομογραφίες με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε τομογραφίες νεότερων ασθενών (60 ετών) σε προηγούμενη μελέτη στην Αυστραλία.

Όπως αναμενόταν, η συσσώρευση αμυλοειδούς αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από το πόσο είχε διεισδύσει η πρωτεΐνη στον εγκέφαλο ενός συμμετέχοντα κατά τη στιγμή που συμμετείχε στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ωστόσο, οι πλάκες φάνηκε να συσσωρεύονται ταχύτερα μεταξύ των ατόμων στα 80 τους, σε σύγκριση με τα άτομα στην ηλικία των 60, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κανένας από τους ηλικιωμένους στη μελέτη του Lopez που εμφάνισε άνοια δεν είχε παρουσίασε συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλό του, επιβεβαιώνοντας τον βασικό ρόλο της στη νόσο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο χρόνος έναρξης συσσώρευσης πλάκας στον εγκέφαλο, φάνηκε να είναι το κλειδί για το πόσο σύντομα άρχισε η άνοια.

Για παράδειγμα, όσοι εμφάνιζαν ήδη συσσωματώματα β-αμυλοειδούς στις μαγνητικές τομογραφίες στην ηλικία των 80 ετών (όταν εγγράφηκαν στη μελέτη), εμφάνισαν άνοια δύο χρόνια νωρίτερα από τα άτομα χωρίς τέτοιες πρώιμες συσσωρεύσεις, διαπίστωσε η ομάδα του Πίτσμπουργκ.

Τέλος, η μακροχρόνια σχέση μεταξύ της συσσώρευσης αμυλοειδούς βήτα και άλλων δεικτών υγείας του εγκεφάλου, συνδέονταν πιο ισχυρά με την άνοια από ό,τι μόνο η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της πλάκας από μόνη της, πρόσθεσαν οι ερευνητές ομάδα του Lopez.

Αυτό συνάδει με άλλες μελέτες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς «χρειάζεται δεκαετίες για να αναπτυχθεί και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο άλλων παθολογιών του εγκεφάλου», δήλωσε ο Lopez.

«Η κατανόηση του χρόνου παρουσίας αυτών των παθολογιών είναι κρίσιμη για την εφαρμογή μελλοντικών πρωτογενών θεραπειών πρόληψης» κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.