ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για υγιή χοληδόχο κύστη – Ποιες ασθένειες συνδέονται με την χολή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η χολή είναι ένα πράσινο, κίτρινο ή καφέ υγρό που παράγει το συκώτι και αποθηκεύει στη χοληδόχο κύστη.

Τι να κάνετε για υγιή χοληδόχο κύστη – Ποιες ασθένειες συνδέονται με την χολή
Bigstock

Η χολή αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιλαμβάνει επίσης χολικά άλατα, αμινοξέα, χοληστερόλη, βιταμίνες, ένζυμα, βαρέα μέταλλα, φωσφολιπίδια και χολερυθρίνη.

Αφού φάτε, η χολή από το συκώτι σας ρέει απευθείας στο λεπτό έντερο, όπου διασπά το λίπος. Όταν δεν τρώτε, η χολή σας αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σας.

Η χολή έχει αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Αλλά αυτές οι λειτουργίες μπορεί να διαταραχθούν εάν δεν είστε σε θέση να παράγετε μια κανονική ποσότητα χολής.

Προβλήματα υγείας που συνδέονται με την χολή

Διάφορες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή, τη ροή και την λειτουργία της χολής, όπως:

  • Χολοκυστίτιδα: Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που εμφανίζεται όταν υπάρχει απόφραξη σε κυστικό πόρο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αδυναμία ανοχής πικάντικων και λιπαρών τροφών, ναυτία και έμετο. Η χολοκυστίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση (τρύπες στη χοληδόχο κύστη), σήψη και πρόωρο θάνατο.
  • Πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα: Μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή στους ενδοηπατικούς χοληφόρους πόρους. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στο δέρμα, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και πόνους στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
  • Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα: Φλεγμονή που εμφανίζεται τόσο στους ενδοηπατικούς όσο και στους εξωηπατικούς χοληφόρους πόρους. Μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των χοληφόρων και ουλές, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια, ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος), φαγούρα, κόπωση, πυρετό και κοιλιακό άλγος.
  • Καρκίνος του χοληδόχου πόρου (χολαγγειοκαρκίνωμα): Εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα στους χοληφόρους πόρους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο, πυρετό, φαγούρα στο δέρμα, ναυτία, πόνο στην κοιλιά και ακούσια απώλεια βάρους.
  • Ατρησία των χοληφόρων: Μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη όταν οι χοληφόροι πόροι φράζουν και εμποδίζεται η ροή της χολής μέσα και έξω από το ήπαρ.

Πώς να διατηρήσετε το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σας υγιή

Δεδομένου ότι η παραγωγή και η αποθήκευση της χολής λαμβάνει χώρα εντός του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, είναι σημαντικό να διατηρούνται αυτά τα όργανα υγιή.

Συμβουλές για τη βέλτιστη υγεία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης:

  • Ισορροπημένη διατροφή: Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη
  • Τακτική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην μείωση του ηπατικού λίπους και στη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης
  • Ενυδάτωση με νερό: Το να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο πίνοντας επαρκείς ποσότητες νερού κάθε μέρα είναι απαραίτητο για την υγεία της χοληδόχου κύστης
  • Αποφυγή τοξινών: Οι τοξίνες από τον καπνό, τα χημικά, τα εντομοκτόνα και τα πρόσθετα μπορούν να τραυματίσουν τα ηπατικά κύτταρα

Πηγή: health.com