ΥΓΕΙΑ

Σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή: Σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή είναι η ίδια με άλλους τύπους κολπικής μαρμαρυγής με τη διαφορά ότι δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχει: μπορεί να μην έχετε συμπτώματα.

Σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή: Σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας
Bigstock

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, που επηρεάζει έως και το 3,2% των ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτός ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός οφείλεται σε σφάλμα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Προκαλεί “φτερούγισμα” ή τρέμουλο στους κόλπους, που είναι θάλαμοι στην καρδιά.

Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν διάγνωση αφού έχουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος ή ζάλη. Αλλά δεν έχουν όλοι τα συμπτώματα της AFib. Η λεγόμενη σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα, γεγονός που την καθιστά πιο επικίνδυνη.

Τι είναι η σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή

Είναι ουσιαστικά η ίδια κατάσταση με την κανονική Afib, αλλά χωρίς εμφανή συμπτώματα που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για ένα πρόβλημα. Είναι επίσης γνωστό ως υποκλινική ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή.

Και αυτή φυσικά οφείλεται σε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς και συγκεκριμένα των δύο άνω θαλάμων (κόλποι). Το αίμα συλλέγεται σε κάθε κόλπο πριν μεταφερθεί στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες), όπου μετά διοχετεύεται προς το σώμα ή τους πνεύμονες.

Κάποιο πρόβλημα με την αγωγή των ηλεκτρικών παλμών της καρδιάς είναι η πιο κοινή αιτία AFib.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τρέμουλο των κόλπων που οδηγεί στην αναποτελεσματική κίνηση του αίματος προς τις κοιλίες. Αυτή η στασιμότητα του αίματος στους κόλπους μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να κάνει πιο πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι.

Σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα που ίσως παρατηρήσετε

  • αίσθημα παλμών ή ταχυπαλμία
  • πόνος στο στήθος
  • κούραση
  • ζάλη
  • αδυναμία
  • εφίδρωση
  • αλλαγές στην κανονικότητα του καρδιακού σας παλμού

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι άβολα και ανησυχητικά, αλλά είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας ειδοποιεί για ένα πρόβλημα. Δυστυχώς στην σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται ή δεν γίνονται αντιληπτά, επομένως η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Σε μια μελέτη σε μια ομάδα ατόμων άνω των 65 ετών, περίπου το 23% βρέθηκε να έχει AFib. Για το 40% αυτών, η πάθηση δεν προκάλεσε συμπτώματα.

Η σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή θα οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή;

Όλοι οι τύποι AFib μπορεί να έχουν συνέπειες. Με την πάροδο του χρόνου, η πάθηση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων αίματος. Χωρίς θεραπεία, η AFib μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

  • συγκοπή
  • έμφραγμα
  • εγκεφαλικό
  • εμβολή
  • θάνατος

Με έγκαιρη διάγνωση, οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν την AFib με την ελπίδα να αποτρέψουν αυτές τις επιπλοκές. Με την σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι συνήθως χειρότερα επειδή η καθαυτή κατάσταση δεν προκαλεί ποτέ συμπτώματα και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός δεν αντιμετωπίζεται ποτέ.

Πηγή: healthline.com