ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού στις αρτηρίες των παιδιών

Σινάνη Αικατερίνη

Τα παιδιά που ακολουθούν διατροφή που βασίζεται σε πρόχειρο φαγητό, μπορεί να αναπτύξουν δυσκαμψία αρτηριών μέχρι τα 17 τους χρόνια, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Οι επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού στις αρτηρίες των παιδιών

Η ακαμψία των αρτηριών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε σχεδόν 5.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο Μπρίστολ τη δεκαετία του 1990, διαπίστωσε ότι όσα ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια, είχαν λιγότερο δύσκαμπτες αρτηρίες.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη δείχνει τη σημασία της υιοθέτησης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών και ότι οι τακτικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, προειδοποίησε ωστόσο ότι η κρίση του κόστους ζωής καθιστά δύσκολο για τις οικογένειες να τρώνε υγιεινά.

Οι αρτηρίες είναι βασικά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στα κύτταρα του σώματος.

Η ακαμψία των αρτηριών είναι ένας σημαντικός πρώιμος δείκτης βλάβης και προκαλείται από την απώλεια ελαστικών ινών κολλαγόνου στα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, αξιολόγησαν τη διατροφή 4.700 παιδιών από την ηλικία των επτά ετών.

Στη συνέχεια μέτρησαν την ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων -δείκτη αρτηριακής ακαμψίας- και το πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων στις αρτηρίες όταν έφτασαν στην ηλικία των 17 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες στις ηλικίες των επτά και 10 ετών, είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες στην ηλικία των 17 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν καταναλώσει λιγότερο πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα στην παιδική ηλικία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα όπως ψάρια, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, είχαν μειωμένη αρτηριακή δυσκαμψία στα 17 τους χρόνια.

Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών σε ηλικία 10 ετών (όπως λαχανικά και φρούτα, ιδίως μούρα, και ποικιλία λαχανικών με έντονα χρώματα, καθώς και ξηροί καρποί, σπόροι, μπαχαρικά και θαλασσινά) οδήγησε επίσης σε λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι θερμιδικές ανάγκες κάθε παιδιού είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από την ηλικία, τις αναλογίες και την άσκηση που κάνουν.

Η Δρ. Genevieve Buckland, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και να μην καταναλώσουν υπερβολικές θερμίδες αν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και αμυλούχες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, και τα καστανόχρωμα ζυμαρικά και ρύζι, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη».

«Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, επειδή είναι συχνά πλούσιας σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων».

Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία μπορούν να προκαλέσουν δομικές και λειτουργικές βλάβες που οδηγούν σε πρόωρη καρδιακή βλάβη και θάνατο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη χοληστερόλη και η δυσλιπιδαιμία (ανισορροπία των λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης) στα παιδιά και τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στα 45 και άλλων καρδιακών προβλημάτων στα 25.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.