ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το πρόχειρο φαγητό ως “ανακούφιση” στο άγχος επιδεινώνει το πρόβλημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι φυσικό να λαχταράτε πρόχειρο φαγητό, όταν βιώνετε στρες.

Το πρόχειρο φαγητό ως “ανακούφιση” στο άγχος επιδεινώνει το πρόβλημα
Bigstock

Εντούτοις, ερευνητές ανακάλυψαν ότι αντί αυτό να σας παρέχει την ανακούφιση που αναζητάτε από το άγχος, τελικά περισσότερο βλάπτει την ψυχική σας υγεία προκαλώντας το ακριβώς αντίθετο: αυξάνει το άγχος σας!

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι η μετάβαση από μια πλούσια σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους γενικότερα.

Τώρα, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Research, ερεύνησαν τους υποκείμενους παράγοντες πίσω από τη σύνδεση μεταξύ του άγχους και της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια πειραματόζωα.

Ανακάλυψαν ότι μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε αλλαγές συμπεριφοράς και επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μέσω μιας πολύπλοκης σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου. Αυτή η διαταραχή τελικά συμβάλλει σε αυξημένο άγχος.

Σε προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από τους ίδιους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι μετά από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οι αρουραίοι εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα νευροφλεγμονής και συμπεριφορές ενδεικτικές του αυξημένου άγχους.

"Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές δεν είναι υγιεινές τροφές, αλλά τείνουμε να τις σκεφτόμαστε αυστηρά με όρους αύξησης βάρους. Εντούτοις, επηρεάζουν εξίσου και τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μπορεί να προάγει το άγχος", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Christopher Lowry.

Πώς έγινε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής διάρκειας 9 εβδομάδων, οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην μία ομάδα χορηγήθηκε μια τυπική δίαιτα με περίπου 11% λιπαρά, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (45%), που αποτελείτο κυρίως από κορεσμένα λίπη ζωικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μια τυπική αμερικανική δίαιτα αποτελείται από 36% λιπαρά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων και εξέτασαν τα βακτήρια του εντέρου των αρουραίων. Στο τέλος της δοκιμής, η ομάδα πραγματοποίησε τεστ συμπεριφοράς στα ζώα.

Τι διαπιστώθηκε

  • Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αρουραίοι που ήταν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πήραν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν την τυπική δίαιτα.
  • Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου σε αυτά τα ζώα, γεγονός που υποδηλώνει χειρότερη υγεία.
  • Υπήρξε επίσης αύξηση σε έναν τύπο βακτηρίων (Firmicutes) και μείωση σε έναν άλλον (Bacteroidetes). Μια υψηλότερη αναλογία Firmicutes προς Bacteroidetes συνδέεται με την τυπική βιομηχανοποιημένη διατροφή και την παχυσαρκία.

“Η ομάδα στη δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έδειξε επίσης υψηλότερη έκφραση τριών γονιδίων (tph2, htr1a και slc6a4) που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με το άγχος”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως η “ορμόνη της ευτυχίας”, ορισμένα υποσύνολα νευρώνων σεροτονίνης, όταν ενεργοποιούνται, προκαλούν στα ζώα αντιδράσεις που μοιάζουν με άγχος, εξήγησε ο Lowry.

"Το ότι αρκεί μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να αλλάξει την έκφραση αυτών των γονιδίων στον εγκέφαλο είναι εκπληκτικό. Η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε ουσιαστικά την ίδια μοριακή υπογραφή με μια κατάσταση υψηλού άγχους στον εγκέφαλό της", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές: colorado.edu, medicaldaily.com