ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις αντιμυκητιασικές κρέμες

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γιατροί στις ΗΠΑ συνταγογραφούν αντιμυκητιασικές κρέμες σε ασθενείς με δερματικά ενοχλήματα σε τόσο υψηλά ποσοστά, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις αντιμυκητιασικές κρέμες

Πρόκειται για «σοβαρές επιφανειακές μυκητιασικές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα, οι οποίες έχουν εντοπιστεί πρόσφατα στις ΗΠΑ», σημείωσαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Jeremy Gold, ερευνητή στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες απειλές είναι οι ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές δακτυλίτιδας (μια μορφή δερματοφυτίασης).

Στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν εμφανιστεί μεγάλες επιδημίες αυτού του κνησμώδους, κυκλικού εξανθήματος που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ούτε στα χάπια.

Κρούσματα δακτυλίτιδας ανθεκτικής στα φάρμακα έχουν πλέον εντοπιστεί και σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, σημείωσε η ομάδα του Gold. Αυτό οδηγεί σε «ασθενείς που εμφανίζουν εκτεταμένες βλάβες και καθυστερήσεις στη διάγνωση», λένε οι ειδικοί.

Όπως παρατηρείται, με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, οι μύκητες αναπτύσσουν φυσικά αντίσταση στα αντιμυκητιασικά φάρμακα όσο περισσότερο εκτίθενται σε αυτά.

Εξετάζοντας βάσεις δεδομένων του 2021, διαπίστωσαν ότι εκείνο το έτος συνταγογραφήθηκαν 6,5 εκατομμύρια συνταγές για κρέμες που περιείχαν αντιμυκητιασικά, όπως κετοκοναζόλη, νυστατίνη και κλοτριμαζόλη-δεξαμεθαζόνη.

Σε καθαρούς αριθμούς, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των συνταγών έγραψαν οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά οι δερματολόγοι και οι ποδίατροι είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά σε επίπεδο συνταγών ανά γιατρό.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με την ομάδα του Gold, είναι ότι οι περισσότεροι γιατροί διαγιγνώσκουν μια δερματική πάθηση απλώς κοιτάζοντας την περιοχή, μια μέθοδος που συχνά οδηγεί σε λάθος διάγνωση, ακόμη και μεταξύ των πιστοποιημένων δερματολόγων.

Ένα μικρό ποσοστό ιατρών συνταγογραφεί αντιμυκητιασικά φάρμακα σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Το 2021, «το 10% των γιατρών που μπορούν να συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά, συνταγογράφησαν σχεδόν τα μισά από αυτά τα φάρμακα», διαπίστωσε η ομάδα του Gold.

Η νέα μελέτη πιθανότατα καταγράφει μόνο ένα μέρος της υπερβολικής χρήσης αντιμυκητιασικών, καθώς «τα περισσότερα τοπικά αντιμυκητιασικά μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή», σημείωσαν οι ερευνητές.

Η υψηλή χρήση της κλοτριμαζόλης-δεξαμεθαζόνης, ειδικότερα, θεωρείται ότι είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα δακτυλίτιδων.

Αυτό το φάρμακο (ένας συνδυασμός στεροειδούς και αντιμυκητιασικού) μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματική βλάβη εάν εφαρμοστεί σε περιοχές όπου το δέρμα διπλώνει, όπως συμβαίνει γύρω από τη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς και τις μασχάλες.

Η μακροχρόνια, εκτεταμένη χρήση κλοτριμαζόλης-δεξαμεθαζόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα, δήλωσε η ομάδα του Gold.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι: «Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συνταγογραφούν με μέτρο τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα» για μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και να προχωρούν πέρα από μια διάγνωση μόνο μέσω οπτικής εξέτασης, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να «εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τη σωστή χρήση των τοπικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων και των συνδυασμών αντιμυκητιασικών-κορτικοστεροειδών» για να βοηθήσουν στη μείωση της υπερσυνταγογράφησης και του κινδύνου εμφάνισης ανθεκτικών στα φάρμακα μυκητιασικών ασθενειών, πρόσθεσαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Morbidity and Mortality Weekly Report των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πηγή: healthday.com