ΥΓΕΙΑ

Πολυβιταμίνες: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους υγιή καθώς γερνούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πολυβιταμίνες: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη πολυβιταμινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης στους ηλικιωμένους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το αποτέλεσμα ήταν μετρήσιμο: Η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης προκάλεσε επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου που ισοδυναμούσε με δύο χρόνια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ειδικοί εξέφρασαν κάποιο σκεπτικισμό ως προς το αν η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

«Η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος πιθανώς να σας κάνει καλό, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ανθρώπους που κάνουν υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Richard Caselli, ομότιμος καθηγητής νευρολογίας στην Κλινική Mayo στην Αριζόνα.

«Εξακολουθώ να διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη όσον αφορά το μέγεθος του αντίκτυπου που έχει αυτό. Αμφιβάλλω αν η διαφορά θα είναι πραγματικά μεγάλη», πρόσθεσε.

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Δρ. Chirag Vyas, εκπαιδευτής έρευνας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

«Η γνωστική εξασθένηση συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ανησυχίες για την υγεία των περισσότερων ηλικιωμένων και ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση για την επιβράδυνση της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε.

Η μελέτη COSMOS είναι μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το Νοσοκομείο Brigham and Women's, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο Wake Forest.

Εξετάστηκε κατά πόσον ένα ειδικό συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο, μια καθημερινή πολυβιταμίνη ή και τα δύο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας.

Η ανάλυση δεδομένων για 5.000 και πλέον συμμετεχόντες σε τρεις ξεχωριστές, αλλά συναφείς, κλινικές δοκιμές, βρήκε ισχυρές ενδείξεις για οφέλη τόσο για τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και για τη μνήμη από τη λήψη καθημερινών πολυβιταμινών για δύο έως τρία χρόνια.

«Η μετα-ανάλυση τριών ξεχωριστών μελετών για τη νόηση παρέχει ισχυρές και συνεπείς αποδείξεις ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, που περιέχει περισσότερα από 20 βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», δήλωσε ο Yvas.

Μια πιο προσεκτική ματιά σε μια μικρότερη ομάδα 573 ατόμων διαπίστωσε ένα στατιστικά σημαντικό όφελος από τις πολυβιταμίνες για τη μνήμη, αλλά όχι για την εγκεφαλική λειτουργία, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.