ΥΓΕΙΑ

Υπνική άπνοια: Τι μαρτυρά για τον κίνδυνο ο τρόπος που οδηγείτε

Σινάνη Αικατερίνη

Οδηγείτε με ανοιχτό παράθυρο; Πίνετε καφέ ενώ οδηγείτε; Ανοίγετε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου και τραγουδάτε;

Υπνική άπνοια: Τι μαρτυρά για τον κίνδυνο ο τρόπος που οδηγείτε

Αυτές οι συνήθειες στην οδήγηση θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδι ότι κοιμάστε ελάχιστα επειδή πάσχετε από υπνική άπνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι με υπνική άπνοια χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις στρατηγικές κατά την οδήγηση, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ξύπνιοι και σε εγρήγορση, διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ασθενείς με μη θεραπευμένη αποφρακτική άπνοια ύπνου χρησιμοποιούν συχνά στρατηγικές αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να αποτελούν δείκτες υπνηλίας», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Akshay Dwarakanath, σύμβουλος αναπνευστικής ιατρικής στο Mid Yorkshire Hospitals.

Στα άτομα με άπνοια ύπνου η αναπνοή σταματά και ξεκινά με αποτέλεσμα να ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχουν επίσης την τάση να ροχαλίζουν δυνατά.

«Έως και το 20% των συγκρούσεων με αυτοκίνητο μπορεί να οφείλεται σε κόπωση ή υπνηλία», δήλωσε ο Dwarakanath. «Πολλοί ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου οδηγούν είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος στο δρόμο».

Οι ερευνητές συνέκριναν 119 άτομα με υπνική άπνοια με 105 άτομα χωρίς τη διαταραχή του ύπνου. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υπνηλία τους γενικά, την υπνηλία κατά την οδήγηση, τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να παραμένουν σε εγρήγορση και το ιστορικό εμπλοκής τους σε ατυχήματα κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με υπνική άπνοια ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν στρατηγικές για να παραμένουν σε εγρήγορση στο τιμόνι.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με υπνική άπνοια χρησιμοποιούσαν συχνά περισσότερες από τρεις τέτοιες στρατηγικές αντιμετώπισης, ενώ κανένας από τους ανθρώπους με υγιή ύπνο δεν χρησιμοποιούσε περισσότερες από τρεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς με άπνοια ύπνου που χρησιμοποιούσαν περισσότερες από τρεις στρατηγικές, ένιωθαν πιο νυσταγμένοι γενικά και πιο νυσταγμένοι κατά την οδήγηση. Ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν εμπλακεί σε ατύχημα - σχεδόν 23%, σε σύγκριση με το 2% των ασθενών με υπνική άπνοια που χρησιμοποιούσαν λιγότερες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης που αναφέρθηκαν συχνότερα από τους ασθενείς με άπνοια ύπνου περιελάμβαναν:

  • Το άνοιγμα του παραθύρου
  • Κατανάλωση τσαγιού ή καφέ
  • Το να δυναμώνουν την ένταση στο ραδιόφωνο
  • Να τραγουδούν ή να μιλούν στον εαυτό τους
  • Το μάσημα τσίχλας ή την κατανάλωση φαγητού
  • Το να σταματήσουν για μια βόλτα, για ένα σύντομο ύπνο ή για να βρέξουν το πρόσωπό τους με κρύο νερό

Ο Dwarakanath συνιστά στους γιατρούς να ρωτούν τους ασθενείς για τις οδηγικές τους συνήθειες ως ένα μέσο για την ανίχνευση της αδιάγνωστης υπνικής άπνοιας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ERJ Open Research.