ΥΓΕΙΑ

Οι τρεις συνήθειες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Σινάνη Αικατερίνη

Εάν υποφέρετε από πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων, τυπικά συμπτώματα της αρθρίτιδας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς ο τρόπος ζωής σας και οι καθημερινές σας συνήθειες, επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας σας.

Οι τρεις συνήθειες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Παρακάτω θα δείτε τρεις επιβλαβείς συνήθειες που μπορούν να δυσκολέψουν τη διαχείριση της αρθρίτιδας.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές επιδράσεις σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη ανακάλυψε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μπύρας και του υψηλότερου κινδύνου οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, μιας επώδυνης μορφής αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής της ουρικής αρθρίτιδας κατά 41%.

Οι φλεγμονώδεις επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τόσο τον εκφυλιστικό πόνο στις αρθρώσεις από την οστεοαρθρίτιδα όσο και τις αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να φουντώσει ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο τύπο ουίσκι ή μπύρας. Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην ανοσολογική λειτουργία μπορεί επίσης να εμποδίσουν τη φυσιολογική επούλωση των αρθρώσεων.

Είναι απαραίτητο να συζητάτε πάντα την κατανάλωση αλκοόλ με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει αν η μείωση της κατανάλωσής του μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τη συνολική ευεξία σας. Εάν ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να επιδεινώνει την αρθρίτιδά σας, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε εντελώς τη συνήθεια.

Κάπνισμα

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισμα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, από καρκίνο μέχρι καρδιοπάθειες. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να μετατρέψει μια ήπια περίπτωση αρθρίτιδας σε βαριά μορφή της πάθησης, λόγω των επιπτώσεών της στους χόνδρους, τα οστά και τις διαδικασίες επούλωσης του οργανισμού.

Ο τύπος της αρθρίτιδας δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υποφέρουν από επιταχυνόμενη βλάβη των αρθρώσεων, επειδή οι ιστοί των οστών και των χόνδρων δεν μπορούν να αναδομηθούν σωστά λόγω των επιπτώσεων του καπνού. Η έλλειψη ενός γονιδίου που βοηθά στην αποτοξίνωση από τον καπνό του τσιγάρου, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η μείωση της ικανότητας επούλωσης που συχνά ταλαιπωρεί τους καπνιστές, μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα εάν χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ή σύντηξης αρθρώσεων για να αντιμετωπίσουν την παραλυτική αρθρίτιδα.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Η αλόγιστη ή/και υπερβολική κατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας. Η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση που πρέπει να αντέξουν οι αρθρώσεις σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα επιπλέον κιλά μπορεί να επιταχύνουν την εκφυλιστική βλάβη και να αυξήσουν τον πόνο στις αρθρώσεις της κατώτερης σπονδυλικής στήλης, των ισχίων, των γονάτων, των αστραγάλων και των ποδιών σας.

Η συσσώρευση ουρικού οξέος πυροδοτεί κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας αν πίνετε πολύ αλκοόλ. Ωστόσο, οι πουρίνες που δημιουργούν το ουρικό οξύ υπάρχουν επίσης σε υψηλές ποσότητες σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Παραδείγματα αποτελούν τα κρέατα οργάνων, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, τα λιπαρά ψάρια, τα οστρακοειδή και η μαγιά.

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, επανεξετάστε τη διατροφή σας σε συνεννόηση με τον γιατρό σας. Το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, σε συνδυασμό με άσκηση χαμηλής έντασης, σας επιτρέπει να χάσετε τα περιττά κιλά, διευκολύνοντας την πίεση στις αρθρώσεις σας, ενώ παράλληλα σας δίνει την ευκαιρία να αφαιρέσετε από το μενού σας τις τροφές που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα.