ΥΓΕΙΑ

Σήψη μετά από αμυγδαλίτιδα έπαθε διάσημη ηθοποιός: Τα συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η Ashley Park, μία από τις πρωταγωνίστριες των δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών “Emily in Paris” και “Beef”, αποκάλυψε ότι αναρρώνει από σηπτικό σοκ, μετά από μια περίοδο αμυγδαλίτιδας κατά τη διάρκεια των διακοπών της πρωτοχρονιάς.

Σήψη μετά από αμυγδαλίτιδα έπαθε διάσημη ηθοποιός: Τα συμπτώματα
Bigstock

Το σηπτικό σοκ είναι η πιο πολύ σοβαρή μορφή σήψης, η οποία συμβαίνει όταν το υπερδιεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια μόλυνση, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φλεγμονή.

Η σήψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ιατρική φροντίδα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αν και η ηθοποιός είναι σε τώρα σε φάση αποκατάστασης, η ασθένεια είχε ως αποτέλεσμα να μείνει μια εβδομάδα σε ΜΕΘ και να χρειαστεί πολλές επισκέψεις στα Επείγοντα.

“Αυτό που ξεκίνησε ως αμυγδαλίτιδα εξελίχθηκε σε σηπτικό σοκ, το οποίο μόλυνε και επηρέασε αρκετά από τα όργανά μου. Είμαι ευγνώμων που η υγεία μου έχει βελτιωθεί παρά τα όσα μας είχαν πει αρχικά”, έγραψε η ίδια στο Instagram.

Πώς γίνεται η αμυγδαλίτιδα να προκαλέσει σηπτικό σοκ

“Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας υποχωρούν μόνες τους ή με θεραπεία, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές από την αμυγδαλίτιδα συνήθως προκύπτουν από βακτηριακές λοιμώξεις που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία (ή είναι ατελώς θεραπευμένες) και οδηγούν στην εξάπλωση της λοίμωξης πέρα από τις αμυγδαλές, στην κυκλοφορία του αίματος”, λέειο δρ. James Clark, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Johns Hopkins Medicine.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αμυγδαλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως στην περίπτωση της Ashley Park.

Καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα από τις αμυγδαλές και τον λαιμό, το σώμα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φλεγμονή ως απάντηση για να προσπαθήσει να την ελέγξει. Όταν η μόλυνση εισέλθει στο αίμα, η κατάσταση είναι γνωστή ως σήψη.

“Αυτό που σημαίνει ουσιαστικά η σήψη είναι ότι έχετε μια λοίμωξη τόσο σοβαρή που οι κανονικοί μηχανισμοί του σώματός σας για τη διαχείρισή της αρχίζουν να καταστρέφονται. Μόλις έχετε σήψη, μπορεί να αρχίσετε να έχετε αποτυχία ενός ή όλων των συστημάτων οργάνων σας”, λέει ο δρ. Ryan Ribeira, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ενηλίκων στο Stanford Health.

Μόλις εμφανιστεί η σήψη, μπορεί να καταλήξει σε σηπτικό σοκ. Τα συμπτώματα του σηπτικού σοκ περιλαμβάνουν μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, μη φυσιολογική λειτουργία οργάνων και σύγχυση. Το σηπτικό σοκ είναι μια πολύ σοβαρή διάγνωση: είναι θανατηφόρα στο 30-50% των περιπτώσεων!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να θεραπεύσετε κάθε κοινή λοίμωξη, όπως η αμυγδαλίτιδα, προτού προχωρήσει σε αυτό το σοβαρό, απειλητικό για τη ζωή στάδιο.

Συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης μετά από αμυγδαλίτιδα

Τα καλά νέα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

Τα σημάδια σοβαρών επιπλοκών αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Σοβαρή δυσκολία στην κατάποση
  • Σύγχυση
  • Λιποθυμία
  • Δυσκολία αναπνοής

“Εάν έχετε έντονο πονόλαιμο και πυρετό που έχει διαρκέσει περισσότερο από 24-49 ώρες. Σε περιπτώσεις με σοβαρή δυσκολία στην κατάποση, αν δεν μπορείτε να καταπιείτε το σάλιο σας ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα”, είπε ο δρ. Clark.

“Σίγουρα δεν θα πρότεινα να πρέπει να πηγαίνετε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε φορά που έχετε πονόλαιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την πιθανότητα στρεπτόκοκκου. Συνήθως, τα σημάδια που ψάχνετε με τον στρεπτόκοκκο είναι πυρετός και πονόλαιμος”, είπε με την σειρά του ο δρ. Ribeira.

Πηγή: healthline.com