ΥΓΕΙΑ

Απώλεια ακοής: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το πού μένετε

Σινάνη Αικατερίνη

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τη ζωή στις μεγαλουπόλεις με υψηλά επίπεδα θορύβου (κόρνες, κομπρεσέρ, σειρήνες, αεροπλάνα κλπ.).

Απώλεια ακοής: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το πού μένετε

Οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι όμως αυτοί στους οποίους καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά απώλειας ακοής και στα δύο αυτιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι άνδρες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους λευκούς και στους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω.

Η μελέτη Sound Check, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης του επιπολασμού της απώλειας ακοής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ανακάλυψαν ότι οι σε μεγάλο βαθμό αγροτικές πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια, η Αλάσκα, το Γουαϊόμινγκ, η Οκλαχόμα και η Αριζόνα είχαν τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας ακοής.

Τα χαμηλότερα ποσοστά απώλειας ακοής καταγράφηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Μέριλαντ, το Κονέκτικατ και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

«Ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για απώλεια ακοής είναι η γήρανση, αλλά ο χάρτης μας λέει ότι ο τόπος διαμονής επηρεάζει επίσης την ακοή σας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Rein, ανώτερος συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Γνώμης του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Παραδόξως, οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς και θόρυβο λόγω κυκλοφορίας οχημάτων, έχουν μικρότερο επιπολασμό απώλειας ακοής από ό,τι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές», πρόσθεσε ο Rein.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με την ακοή των Αμερικανών για να εκτιμήσει την απώλεια ακοής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαπίστωσε ότι σχεδόν 38 εκατομμύρια Αμερικανοί -περισσότεροι από ένας στους εννέα- πάσχουν από κάποια μορφή αμφίπλευρης απώλειας ακοής δηλαδή απώλειας ακοής και στα δύο αυτιά.

Η απώλεια ακοής αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά από την ηλικία των 35 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Το ποσοστό απώλειας ακοής αυξάνεται σε περίπου ένα στα επτά άτομα για τους 35 ετών και άνω και σε ένα στα περίπου ενάμισι άτομα για τα άτομα 75 ετών και άνω.

Οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω της έκθεσης σε θόρυβο από υπαίθριες εργασίες με χρήση βαρέων μηχανημάτων, υπέθεσαν οι ερευνητές.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου επιδίδονται επίσης σε δραστηριότητες που μπορούν να βλάψουν την ακοή, όπως η οδήγηση σε θορυβώδη οχήματα παντός εδάφους και οι πυροβολισμοί με όπλα.

Ένας κυνηγός που δεν φορά ωτοασπίδες, μπορεί να βλάψει την ακοή του μετά από λίγες μόνο βολές από τουφέκι ή κυνηγετικό όπλο, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Nicholas Reed, ωτολόγος και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Με την ίδια λογική, κάποιος που ταξιδεύει σε ένα θορυβώδες μετρό, θα μπορούσε να κινδυνεύσει μετά από 6-8 ώρες διαδρομής, δήλωσε ο Reed.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ειδικούς ακοής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στους ηλικιωμένους, η απώλεια ακοής έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, κατάθλιψης, πτώσεων, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η απώλεια ακοής είναι μόνιμη και δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά η απώλεια ακοής που σχετίζεται με τον θόρυβο μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή δυνατών θορύβων ή τη χρήση προστατευτικών ακοής, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο που έχει η απώλεια ακοής στη συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική μας υγεία», δήλωσε η Donna Smiley,από την Αμερικανική Ένωση Λόγου-Γλώσσας-Ακοής.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι ότι η ακοή είναι εξίσου σημαντική για την υγεία σας με την καθαρή όραση», πρόσθεσε η Smiley.

«Το να φοράει κάποιος γυαλιά δεν είναι μεγάλη υπόθεση, ούτε όμως το να φοράει ακουστικά βαρηκοΐας ή προστατευτικά ακοής όταν χρειάζεται» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health - Americas.