ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη: Για ποιες επιπλοκές μειώνει τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας στα βρέφη.

Αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη: Για ποιες επιπλοκές μειώνει τον κίνδυνο

Ειδικότερα, το αντιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή νοσηλειών λόγω γρίπης για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

«Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη, αλλά δεν είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό, δεδομένης της απουσίας εγκεκριμένων αντιγριπικών εμβολίων γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα», σύμφωνα με τη Leila C. Sahni από το τμήμα παιδιατρικής του Baylor College of Medicine και του Texas Children's Hospital και τους συνεργάτες της.

«Ο εμβολιασμός της μητέρας κατά της γρίπης είναι ασφαλής, δημιουργεί ανοσία και μπορεί να αποτρέψει την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και τις επιπλοκές της τόσο στις μητέρες όσο και στα βρέφη. Οι ανοσολογικές αποκρίσεις της μητέρας στο εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συγκρίσιμες με εκείνες των μη εγκύων ενηλίκων και η μεταφορά των αντισωμάτων κατά της γρίπης, είτε φυσικά αποκτηθέντων είτε προκαλούμενων από το εμβόλιο, από τη μητέρα στο έμβρυο, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική».

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.764 βρέφη κάτω των 6 μηνών που εξετάστηκαν στα επείγοντα ή νοσηλεύτηκαν για οξεία αναπνευστική νόσο στο πλαίσιο του Νέου Δικτύου Επιτήρησης Εμβολίων από τις περιόδους γρίπης 2016-2017 έως 2019-2020. Είχαν επίσης πρόσβαση σε συστήματα εμβολιασμού και ιατρικά αρχεία και ζήτησαν από τους γονείς να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού της μητέρας.

Από τα 3.541 βρέφη που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και τα 223 με γρίπη, το 53% γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο εμβολιασμός της μητέρας ήταν 34% αποτελεσματικός συνολικά, 39% αποτελεσματικός έναντι των νοσηλειών που σχετίζονται με τη γρίπη και 19% αποτελεσματικός έναντι των επισκέψεων στα επείγοντα.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι μεταξύ των βρεφών ηλικίας κάτω των 3 μηνών, η αποτελεσματικότητα ήταν 53%. Η αποτελεσματικότητα ήταν 52% μεταξύ των βρεφών με μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και 17% μεταξύ εκείνων με μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου.

«Παρά τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη του μητρικού εμβολιασμού κατά της γρίπης τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη, το αντιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν βρίσκεται στα βέλτιστα επίπεδα. Παρότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για τον προσδιορισμό του βέλτιστου χρόνου, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης, για την προστασία τόσο της εγκύου όσο και του βρέφους».

«Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και την προστασία της υγείας όλων των εγκύων και τα νεογέννητων», δεδομένου ότι μόνο οι μισές έγκυες κάνουν το εμβόλιο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.