ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή

Η ακραία ζέστη, η υγρασία, οι πυρκαγιές και η ρύπανση, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφροπάθειας, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση από το νέφος και τις πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε δέκα κλιματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά δεν ήταν σαφές το πώς οι αυξανόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πάθηση», αναφέρει η Δρ. Κατρίνα Αμπουαμπάρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCSF και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικοί παράγοντες επηρεάζουν τη νόσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, επειδή η ατοπική δερματίτιδα είναι τόσο συχνή, είναι σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας να κατανοήσουμε πώς η κλιματική αλλαγή και οι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τάσεις της νόσου στον πληθυσμό» σημείωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 18 μελέτες και εντόπισαν στοιχεία που συνδέουν τους περισσότερους κλιματικούς κινδύνους με την επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Ορισμένοι ήταν άμεσες επιπτώσεις, όπως τα σωματίδια από τις πυρκαγιές. Άλλες ήταν έμμεσες και περιλάμβαναν την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την ξηρασία, τη φτώχεια και την επακόλουθη μετανάστευση, καθώς είναι γεγονότα που μπορεί να αυξήσουν το στρες.

Για να οπτικοποιήσουν τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων στους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, οι ερευνητές δημιούργησαν χάρτες που δείχνουν τον αθροιστικό δείκτη κλιματικών κινδύνων (CCHI) και τον επιπολασμό της πάθησης. Τα δεδομένα επιπολασμού προήλθαν από τη μελέτη Global Burden of Disease, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με ασθένειες.

«Οι χάρτες από το 2005 και το 2017 δείχνουν ότι υπάρχει επικάλυψη μεταξύ γεωγραφικών περιοχών με μεγαλύτερη έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους και αυξημένο επιπολασμό ατοπικής δερματίτιδας», εξήγησε η ερευνήτρια.

«Η αυξημένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ατοπική δερματίτιδα θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ορισμένοι κλιματικοί παράγοντες στην πάθηση», δήλωσε o Δρ. Τζόρνταν Τάλια, επίκουρος καθηγητής στο Mount Sinai Dermatology και διευθυντής στο Skin of Color Center στη Νέα Υόρκη.

«Η ακραία ζέστη, η υγρασία, οι πιο ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές και η ρύπανση – όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα», εξήγησε ο Δρ. Πίτερ Λίο, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Allergy.