ΥΓΕΙΑ

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο εάν έχουν μολυνθεί με ένα υψηλού κινδύνου στέλεχος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), προειδοποιεί νέα μελέτη.

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Είναι γνωστό ότι ο HPV ευθύνεται για τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση μπορεί να συμβάλει και στην απόφραξη των αρτηριών.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις λοιμώξεις υψηλού κινδύνου από τον HPV με τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, λένε οι ερευνητές.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης φροντίδας για τους ασθενείς με HPV υψηλού κινδύνου», δήλωσε η ερευνήτρια Hae Suk Cheong, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ της Κορέας.

«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών με HPV υψηλού κινδύνου, ιδίως εκείνων με παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου», πρόσθεσε η Cheong.

Ο HPV είναι τόσο συχνός που σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες τον κολλούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Περισσότερες από εννέα στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον HPV. Τα τρία εμβόλια κατά του ιού που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προστατεύουν από τα στελέχη υψηλού κινδύνου που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 163.000 νεαρές ή μεσήλικες Κορεάτισσες χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι γυναίκες έκαναν εξετάσεις κάθε ένα ή δύο χρόνια, για μια μέση περίοδο οκτώ ετών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για 13 στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV.

Συνολικά, ο κίνδυνος των γυναικών να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ήταν χαμηλός, με περίπου εννέα θανάτους για κάθε 100.000 άτομα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι γυναίκες με HPV υψηλού κινδύνου είχαν 3,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών, 3,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο και 5,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος στις γυναίκες που ήταν παχύσαρκες και είχαν μολυνθεί από τον ιό HPV, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Είναι γνωστή η σύνδεση του HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι ο ιός αυτός μπορεί επίσης να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ιός μπορεί να δημιουργεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας σε φραγμένες και κατεστραμμένες αρτηρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δυνητικοί εκλυτικοί παράγοντες της φλεγμονής», πρόσθεσε η Cheong.

Περίπου το 20% των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων δεν προκαλούνται από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, δήλωσαν οι ερευνητές. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μέρος αυτής της διαφοράς.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η λοίμωξη από τον ιό HPV έχει παρόμοιες επιπτώσεις στους άνδρες, καθώς και αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.