ΥΓΕΙΑ

Ουρία: Τι είναι και πώς βοηθάει με την ψωρίαση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ουρία είναι ένα φυσικό μόριο στο δέρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων δερματολογικών παθήσεων.

Ουρία: Τι είναι και πώς βοηθάει με την ψωρίαση
Bigstock

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το δέρμα. Προκαλεί την ανάπτυξη και τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παχιές, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα που προκαλούν φαγούρα.

Μερικές φορές, τα άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν επίσης αλλαγές στα νύχια τους, πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή των ματιών.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ψωρίαση. Λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή στο δέρμα ή επιβραδύνοντας την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Αυτό μειώνει τον κνησμό, την ερυθρότητα και το πάχος των ψωριασικών πλακών.

Για την ήπια έως μέτρια ψωρίαση, οι τοπικές θεραπείες (αλοιφές) είναι συνήθως η πρώτη προσέγγιση. Η ουρία είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε τέτοια προϊόντα για να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθηση.

Τι είναι η ουρία

Η ουρία βρίσκεται φυσικά στο πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Το επίπεδο ουρίας μειώνεται σε δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση.

Η ουρία μπορεί να μειώσει το πάχος της πλάκας στην ψωρίαση. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το νερό και να αυξήσει την αντίσταση του ανώτερου στρώματος του δέρματος έναντι του ωσμωτικού στρες ή της κυτταρικής βλάβης.

Μπορείτε να αγοράσετε ουρία σε διάφορες αλοιφές, λοσιόν και άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η ουρία στα προϊόντα περιποίησης δέρματος παρασκευάζεται σε εργαστήριο.

Ουρία: Πώς λειτουργεί ενάντια στην ψωρίαση

Ανάλογα με τη συγκέντρωση της ουρίας, το προϊόν θα λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους. Ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, τα προϊόντα με ουρία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα σας. Τα προϊόντα με υψηλότερη ποσότητα ουρίας μπορεί να είναι χρήσιμα για να μαλακώσουν και να αφαιρέσουν τις φολιδωτές πλάκες.

Μία από τις λειτουργίες της ουρίας είναι να προσελκύει και να συγκρατεί το νερό στο δέρμα. Αυτό την καθιστά καλό συστατικό στις ενυδατικές κρέμες.

Η ουρία έχει μακρά ιστορία χρήσης στην επούλωση πληγών. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες για την πρόληψη και την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Η ουρία επιβραδύνει επίσης το πόσο γρήγορα δημιουργούνται νέα κύτταρα του δέρματος. Αυτό είναι που την κάνει τόσοι χρήσιμο ενάντια στην ψωρίαση, όπου τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται γρήγορα.

Ουρία: Οφέλη

Η ουρία μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα που διατίθενται και χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ενυδατικές κρέμες.

Βοηθά επίσης στην αφαίρεση των “λεπιών” της ψωρίασης. Η χρήση ενός προϊόντος με βάση την ουρία για την αφαίρεση των φολιδωτών πλακών μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα και άλλα τοπικά φάρμακα να λειτουργήσουν καλύτερα όταν αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στο δέρμα.

Skin-Psoriasis-ointment-alifi-krema-psoriasi

Πιθανές παρενέργειες

Η ουρία είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή και θεωρείται ασφαλής για άτομα με ψωρίαση. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και για άλλες παθήσεις ξηρού δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό ή ερεθισμό, ειδικά σε παιδιά ή σε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος.

Ουρία και φάρμακα για την ψωρίαση

Η χρήση ενός “μαλακτικού αλάτων”, όπως ένα προϊόν που περιέχει ουρία, μπορεί να βοηθήσει άλλα φάρμακα να φτάσουν στις πλάκες της ψωρίασης. Μόλις αφαιρεθούν τα λέπια, τα φάρμακα ή άλλο προϊόν μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο δέρμα για να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τη συσσώρευση αλάτων.

Η ουρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικουρική της κύριας θεραπείας. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη άλλων τοπικών φαρμάκων, τα οποία συχνά θεωρούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την ψωρίαση.

Εάν χρειάζεστε μια πιο συστηματική θεραπεία για την μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα σας, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τοπικές θεραπείες ως μέρος της διαχείρισης των συμπτωμάτων σας.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Η ουρία είναι γενικά καλά ανεκτή. Είναι υδατοδιαλυτό συστατικό, επομένως είναι εύκολο να συνδυαστεί με άλλα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Τα πιο συμπυκνωμένα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό, αλλά αυτό συνήθως βελτιώνεται από μόνο του.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος. Αυτό πρέπει να το έχετε κατά νου εάν χρησιμοποιείτε κάποιο τοπικό στεροειδές (π.χ. υδροκορτιζόνη) που μπορεί επίσης να λεπτύνει το δέρμα σας.

Πηγή: healthline.com