ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει αν φοράτε παπούτσια μέσα στο σπίτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα περισσότερα παπούτσια φέρουν δυνητικά επιβλαβή μικρόβια και τοξίνες, επομένως είναι καλύτερα να μην τα φοράτε μέσα στο σπίτι.

Τι συμβαίνει αν φοράτε παπούτσια μέσα στο σπίτι
Bigstock

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ιατρός εσωτερικής ιατρικής, δρ. Daniel Sullivan, αναλύει όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι όταν μπαίνουμε σε αυτό με τα παπούτσια που φοράμε έξω.

Τα παπούτσια σας φέρουν βακτήρια πάνω τους

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παπούτσια έχουν εκατομμύρια βακτήρια πάνω τους. Τα μικρόβια που φέρνετε μέσα στο σπίτι μπορούν να ζήσουν στο πάτωμά σας για μέρες ή και εβδομάδες. Στη συνέχεια, εάν αγγίξετε το πάτωμα και μετά αγγίξετε το πρόσωπό σας, τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας”, λέει ο δρ. Sullivan.

Το να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο στις σόλες των παπουτσιών πριν μπείτε στο σπίτι δεν αρκεί για να αποφύγετε αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς. Ακόμα κι αν δεν κάνετε εν γνώσει σας κάτι κακό, τα μικρόβια είναι παντού. Οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος, από ένα παντοπωλείο μέχρι ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια τουαλέτα, φιλοξενεί μια τεράστια αποικία μικροβίων που είναι έτοιμη να κολλήσει στα παπούτσια σας. Και μερικά από αυτά μπορούν να φέρουν ασθένειες.

Όταν επιστήμονες εξέτασαν τις σόλες των παπουτσιών, βρήκαν εκατοντάδες διαφορετικά μικρόβια, όπως:

  • Ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus – MRSA): Ένα “υπερμικρόβιο” που είναι ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
  • Escherichia coli (E. Coli): Βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες λοιμώξεις.
  • Clostridioides difficile (C. Diff): Ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, απειλητική για τη ζωή διάρροια και κολίτιδα.

“Πολλοί προσέχουν το πλύσιμο των χεριών όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Αλλά να θυμάστε ότι οι σόλες των παπουτσιών σας αγγίζουν επίσης όλα τα είδη μικροβίων, οπότε το να φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι είναι σαν να μην πλένετε τα χέρια σας”, λέει ο δρ. Sullivan.

Μπορεί να φέρνετε μόλυβδο μέσα στο σπίτι

Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τα νεύρα και άλλα ζωτικά όργανα. Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εγκεφαλική βλάβη από δηλητηρίαση από μόλυβδο και καμία ποσότητα μολύβδου δεν είναι ασφαλής.

“Το πιο συνηθισμένο μέρος που βρίσκουμε μόλυβδο είναι σε παλαιότερα σπίτια και κτίρια με μπογιά με βάση το μόλυβδο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το χρώμα θρυμματίζεται και προσγειώνεται στο έδαφος, όπου μετατρέπεται σε σκόνη. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα από αυτήν τη σκόνη χωρίς να το γνωρίζετε και να τη φέρετε στο σπίτι σας με τα παπούτσια σας. Η σκόνη μπορεί εύκολα να μπει στο στόμα ενός παιδιού αν παίζει στο πάτωμα”, προειδοποιεί ο δρ. Sullivan.

Μπορεί να φέρνετε εξωτερικά αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι

Πολλοί άνθρωποι με εποχιακές αλλεργίες κλείνουν τα παράθυρα και χρησιμοποιούν καθαριστές αέρος για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Αλλά αν κάνετε μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι, τότε υποδαυλίζετε τις ίδιες σας τις προσπάθειες για αποφυγή αλλεργιών.

“Η γύρη των δέντρων και του γρασιδιού, καθώς και οι μικροσκοπικές τρίχες και άλλες ουσίες από ζώα και έντομα κολλάνε εύκολα στα παπούτσια. Όταν περπατάτε στο σπίτι σας, η γύρη μπορεί να πετάξει στον αέρα, να προσγειωθεί σε επιφάνειες και να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας”, λέει ο ίδιος.

Μπορούν επίσης να εισέλθουν επικίνδυνα χημικά στο σπίτι

Έχετε εσείς (ή κάποιος στη γειτονιά) αυλή; Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιούνται στον χώρο λιπάσματα, εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ποιες χημικές ουσίες μπορεί να πατήσετε και να φέρετε μέσα στο σπίτι.

“Οι χημικές ουσίες στο γρασίδι μπορεί να έχουν κινδύνους για την υγεία που κυμαίνονται από ερεθισμό των ματιών και του λαιμού έως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείτε τέτοιες χημικές ουσίες στο γρασίδι σας, μπορεί να είναι σε γρασίδι άλλων γειτόνων ή και σε δημόσιους χώρους πρασίνου και τα παπούτσια σας πιθανότατα τις μαζεύουν. Θα μπορούσατε επίσης να μαζεύετε χημικές ουσίες από την άσφαλτο”.

Πηγή: clevelandclinic.org