ΥΓΕΙΑ

Πρώιμο σημάδι Αλτσχάιμερ αν σας συμβαίνει αυτό στον δρόμο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι μεσήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλοήγηση από ένα μέρος σε ένα άλλο ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Πρώιμο σημάδι Αλτσχάιμερ αν σας συμβαίνει αυτό στον δρόμο
Bigstock

“Τα πολύ πρώιμα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι λεπτεπίλεπτα και δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως, αλλά τα προβλήματα με την πλοήγηση πιστεύεται ότι είναι από τις πρώτες αλλαγές που επιφέρει η νόσος Αλτσχάιμερ”, σημείωσε ο δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην αμερικανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν συμμετείχε στη νέα βρετανική έρευνα, αν και η Εταιρεία Αλτσχάιμερ βοήθησε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

“Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα θα αναπτύξει άνοια και η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση των ασθενειών που προκαλούν την πάθηση είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη σωστή υποστήριξη, να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να λάβουν κατάλληλη θεραπεία", πρόσθεσε ο δρ. Oakley.

Στην νέα μελέτη συμμετείχαν 100 μεσήλικες (ηλικίες 43 έως 66 ετών), κανένας εκ των οποίων δεν είχε κάποιο από τα τυπικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Την περίοδο της μελέτης, ήταν όλοι περίπου 25 χρόνια νεότεροι από την αναμενόμενη ηλικία εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες για Αλτσχάιμερ λόγω παραγόντων κινδύνου, όπως η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό και ο τρόπος ζωής.

Ερευνητές στο University College του Λονδίνου (UCL) έβαλαν τους συμμετέχοντες να φορέσουν μία μάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR headset) και στη συνέχεια μέσα από αυτό να “πλοηγηθούν” σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Virtual-Reality-Headset

Οι συμμετέχοντες που ήταν ήδη γνωστό ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, αλλά χωρίς συμπτώματα και με καλές βαθμολογίες σε άλλα γνωστικά τεστ, έτειναν να έχουν κακή απόδοση στο τεστ πλοήγησης στον χώρο με τη χρήση VR, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το αποτέλεσμα φαινόταν πολύ πιο ισχυρά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα με την πλοήγηση μέσα σε περίπλοκους χώρους μπορεί να είναι προάγγελος άνοιας:

"Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτός ο τύπος αλλαγής συμπεριφοράς πλοήγησης μπορεί να αντιπροσωπεύει το πιο πρώιμο διαγνωστικό σήμα στην πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Coco Newton, από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του UCL. Πραγματοποίησε την εργασία ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ήταν επίσης ενδιαφέρουσες, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας την ανάγκη για “περαιτέρω μελέτη της διαφορετικής ευπάθειας ανδρών και γυναικών στη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη το φύλο τόσο για τη διάγνωση όσο και για την μελλοντική θεραπεία”.

Ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, Dennis Chan, είπε ότι το τεστ με τη χρήση VR που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη μπορεί κάποια μέρα να γίνει ένας τυπικός τρόπος αξιολόγησης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τέτοια τεστ “μπορούν να βελτιώσουν την ανίχνευση της κλινικής έναρξης της νόσου, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη εφαρμογή των θεραπειών”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο δρ. Oakley προειδοποίησε ότι “αυτή η καινοτόμος τεχνολογία απέχει πολύ από το να γίνει διαγνωστικό τεστ. Ωστόσο, παρέχει περισσότερες αποδείξεις σχετικά με τον ρόλο των ικανοτήτων πλοήγησης ως πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αλλά θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς αυτή η έρευνα μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο έγκαιρου εντοπισμού των αλλαγών σε συγκεκριμένες ασθένειες και να βοηθήσει στο μέλλον τα άτομα που ζουν με άνοια”.

Πηγή: healthday.com