ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Ποια άσκηση στο γυμναστήριο βοηθάει τους ασθενείς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα στατικό ποδήλατο κατασκευασμένο για δύο άτομα θα μπορούσε να είναι μια θετική “συνταγή” θεραπείας για ασθενείς με Πάρκινσον και τους φροντιστές τους, σύμφωνα με μια μικρή, προκαταρκτική μελέτη.

Πάρκινσον: Ποια άσκηση στο γυμναστήριο βοηθάει τους ασθενείς
Bigstock

Οι ασθενείς με Πάρκινσον είχαν καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής, βελτιωμένη κινητικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα περπατήματος, αφότου έκαναν τακτικά άσκηση σε σταθερό ποδήλατο μαζί με το άτομο που τους φρόντιζε. Αυτό θα παρουσιάσουν κι επίσημα ερευνητές στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον προσεχή Απρίλιο.

Εκτός από τους ίδιους τους ασθενείς, βρέθηκε ότι και οι φροντιστές τους κέρδισαν κάτι από την άσκηση στο στατικό ποδήλατο, αφού ανέφεραν πως σταδιακά ένιωσαν ολοένα και πιο ικανοί να αντεπεξέλθουν στο άγχος της καθημερινότητας.

“Ένα μοναδικό πρόγραμμα ποδηλασίας που φέρνει μαζί τους ασθενείς με Πάρκινσον και τους φροντιστές τους μπορεί να βελτιώσει τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία και των δύο και να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής τους”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Trilk, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Πώς έγινε η έρευνα

Το Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς χάνουν σταδιακά την ικανότητα να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους έκαναν μαζί μια “βόλτα” σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με ένα διπλό σταθερό ποδήλατο δύο φορές την εβδομάδα για δύο μήνες. Η μελέτη περιελάμβανε εννέα ασθενείς με Πάρκινσον και τους φροντιστές τους.

"Είναι εξίσου σημαντικό οι φροντιστές να λαμβάνουν επίσης φροντίδα, γι' αυτό τους συμπεριλάβαμε ως συνεργάτες σε αυτήν τη δοκιμασία", είπε η Trilk.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, μεγάλες οθόνες τηλεόρασης συγχρονισμένες με την ένταση του ποδηλάτου παρείχαν την αίσθηση της ποδηλασίας σε πραγματικές γραφικές υπαίθριες διαδρομές.

Επειδή το ποδήλατο ήταν διπλό, οι φροντιστές βοηθούσαν τους ασθενείς να διατηρούν υψηλότερη ένταση στην κίνησή τους για μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία τους, είπαν οι ερευνητές.

Πάρκινσον: Τα οφέλη από το στατικό ποδήλατο

Επίσης, μετά τους δύο μήνες του πειράματος, οι φροντιστές φάνηκε σε γενικές γραμμές να συμφωνούν πως ένιωθαν πιο ικανοί “να επανέρχονται πιο γρήγορα μετά από δύσκολες στιγμές” και “να ξεπερνούν δύσκολες στιγμές πιο εύκολα”, είπαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι οι ασθενείς με Πάρκινσον δεν παρουσίασαν παρόμοια βελτίωση στην ανθεκτικότητα, αλλά έδειξαν ότι είχαν καλύτερη σωματική λειτουργία και κινητικότητα μετά τις βόλτες.

Οι ασθενείς αισθάνθηκαν επίσης πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, έδειξαν τα αποτελέσματα.

“Ο στόχος αυτής της μικρής μας μελέτης ήταν να προσδιορίσουμε εάν η ποδηλασία σε διπλό στατικό ποδήλατο μαζί με τον φροντιστή ήταν ωφέλιμη για τον ασθενή. Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων με επακόλουθες μελέτες που θα περιλαμβάνουν περισσότερους συμμετέχοντες”, είπε η Trilk.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε μια ιατρική συνάντηση θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης.

Πηγή: healthday.com