ΥΓΕΙΑ

Είναι μεταδοτικές οι άφθες στο στόμα;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι άφθες ή άφτρες στο στόμα αναπτύσσονται από ορισμένα ερεθίσματα (όπως ορμονικές αλλαγές, στρες ή έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες).

Είναι μεταδοτικές οι άφθες στο στόμα;
Bigstock

Τα ερεθίσματα που προκαλούν άφθες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ποια είναι η #1 αιτία για τις άφθες στο στόμα;

Οι άφθες είναι μικρά επώδυνα έλκη στους βλεννογόνους της εσωτερικής επένδυση του στόματος. Η αιτία που προκαλούνται είναι ασαφής: κανένα συγκεκριμένο ιικό ή βακτηριακό αίτιο δεν έχει αποδειχθεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εμφανίζονται ή “ενεργοποιούνται” όταν προκύψει ένα συγκεκριμένο σύνολο περιστάσεων όπως:

  • συναισθηματικό στρες
  • ορμονικές αλλαγές
  • αλλεργίες
  • ορισμένες ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της κοιλιοκάκης)
  • έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών
  • ευαισθησία σε ορισμένες χημικές ουσίες σε τρόφιμα ή ποτά
  • μικρό τραύμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή άλλο μικρό τραύμα στο στόμα

Οι άφθες προκαλούνται από ΣΜΝ;

Οι πληγές δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Τα ΣΜΝ είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως το κολπικό, το πρωκτικό ή το στοματικό σεξ. Αν και τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν έλκη πάνω ή γύρω από το στόμα ή τον λαιμό, αυτές οι πληγές διαφέρουν από τις άφθες και απαιτούν θεραπεία.

Είναι μεταδοτικές οι άφθες;

Όχι, οι άφθες στο στόμα δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο. Αν και όταν υποτροπιάσουν μπορεί να φαίνεται ότι εξαπλώνονται στο ίδιο το άτομο, εάν οι μηχανισμοί που πυροδοτούν την ανάπτυξή τους επαναλαμβάνονται συχνά.

Άφθες στο στόμα: Συμπτώματα

Τα ρηχά επώδυνα έλκη με κοκκινωπό περίγραμμα είναι χαρακτηριστική εκδήλωση της πάθησης. Μπορεί να εμφανιστούν στην μαλακή υπερώα, τις αμυγδαλές, τη γλώσσα και τα ούλα του στόματος.

Υπάρχουν τρεις τύποι:

  • Οι μικρές άφθες είναι συνήθως κάτω από 1 cm σε διάμετρο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των περιπτώσεων
  • Οι μεγάλες άφθες έχουν διάμετρο πάνω από 1 cm, συνήθως έχουν ακανόνιστα όρια και όταν επουλωθούν, μπορεί να αφήσουν ουλές και ακόμη και να παραμορφώσουν το σχήμα της επιφάνειας του βλεννογόνου
  • Οι ερπητοειδείς (herpetiform) άφθες είναι μικρές (το πολύ 1 mm) και εμφανίζονται συνήθως σε ομάδες/συστάδες (περίπου 10–100 έλκη). Παρά το όνομά τους, δεν έχουν καμία σχέση με τους ιούς του έρπητα.

Πώς φεύγουν πιο γρήγορα οι άφθες;

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία. Η αντιμετώπιση αφορά τα επώδυνα συμπτώματα. Γενικά, οι μικρές άφθες διαρκούν περίπου 7 έως 10 ημέρες, ενώ οι μεγάλες μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες και μπορεί να προκαλέσουν ουλές.

Πηγή: medicinenet.com