ΥΓΕΙΑ

Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο να αναπτύξουν οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, η οποία προκαλείται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο να αναπτύξουν οστεοπόρωση

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πράσινο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση, η οποία αποδυναμώνει τα οστά καθιστώντας τα εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαβίωση σε πράσινες γειτονιές σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη της UK Biobank.

Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης, συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την «έκθεση των ανθρώπων στο πράσινο», η οποία υπολογίζεται με το εργαλείο που ονομάζεται Δείκτης Βλάστησης Κανονικοποιημένης Διαφοράς (NDVI). Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσουν την ποσότητα πρασίνου στην περιοχή κατοικίας τους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μέσης ηλικίας 56 ετών και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης περίπου 9.307 άτομα διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές είχαν «αυξημένη οστική δύναμη» και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση κατά την περίοδο παρακολούθησης.

«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε μια μεγάλη πανεθνική μελέτη για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ του αστικού πρασίνου και της υγείας των οστών», σημειώνουν οι ερευνητές από το Central South University στην Changsha της Κίνας.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρουσιάζουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το αστικό πράσινο σχετίζεται με υψηλότερη οστική δύναμη και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης», πρόσθεσαν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να κάνει τα οστά πιο εύθραυστα μέσω της έλλειψης βιταμίνης D, της ορμονικής διαταραχής, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές, έχουν περισσότερες ευκαιρίες για σωματική άσκηση, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει οστεοπόρωση.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.